Bolnavii de cancer sunt internaţi în saloane cu igrasie, iar autorităţile se fac că plouă
Bolnavii internaţi la Secţia de Oncologie a Staţionarului II duc zilnic o luptă crâncenă de supravieţuire. Pe lângă neputinţa în faţa necruţătoarei boli, aceştia sunt nevoiţi să suporte şi condiţiile precare din unele saloane, în care petele mari de igrasie şi pereţii cu tencuiala scorojită sunt semnele unei sărăcii greu de imaginat în mileniul III. Tragedia bihorenilor, internaţi cu probleme oncologice, ar trebui să fie în primul rând un semnal de alarmă, pentru "capii" sistemului sanitar, care au făcut uitate adevăratele probleme şi s-au pus pe numărat cazuri de gripă porcină.
Reprezentanţii domeniului sanitar nu ştiu nici în prezent care ar trebui să le fie priorităţile, iar condiţiile insalubre din unele spitale dovedesc acest lucru. Cu cea mai mare rată de mortalitate, domeniul oncologic nu dispune de fonduri suficiente, cu toate că pacienţii se internează pe capete. Din nefericire, pentru bihorenii care ajung să se interneze la Secţia de Oncologie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, realitatea e şi mai dureroasă. Recent conducerea spitalului s-a ocupat de înlocuirea vechilor ferestre cu geamuri termopan, însă doar în partea din interior, deoarece edificiul este considerat imobil de patrimoniu. Potrivit managerului, dr. Florin Bodog, au fost schimbate instalaţiile termice, conductele şi au fost montate calorifere în toate cele 23 de saloane, lucrările de reabilitare fiind sistate din cauza lipsurilor financiare. Bolnavii de cancer au ajuns să se trateze aici în condiţii greu de imaginat. Holurile nu au fost zugrăvite de câţiva ani, iar în unele compartimente a şi plouat zilele trecute.
Saloane prevăzute cu... igrasie
Am aflat că problemele pornesc de la... un nivel mai înalt, adică de la acoperişul unităţii sanitare, unde, probabil, s-au format crăpături pe unde intră apă atunci când plouă. "O să solicit de urgenţă o sumă de bani Consiliului Local pentru repararea acoperişului, dar şi pentru alte lucrări capitale. Acolo avem probleme mari, mai ales când plouă", a precizat Bodog. Cu toate că nu le convine situaţia, bolnavii de cancer nu prea au de ales şi încearcă pe cât posibil să îşi facă plăcută şederea lor în spital. "E dureros când văd asemenea lucruri, dar nu pot sa fac nimic. Tot sistemul de sănătate este un dezastru. Ca să rezist şi să nu îmi fie frig în salon, mi-am adus de acasă un radiator, o plapumă, pernă şi o pătură. Cel mai greu îmi este cu mâncarea, care nu îmi place deloc, nu are gust şi nu o pot mânca. E rău şi cu igrasia de pe pereţi, mai ales că eu am cancer la plămâni, şi pot inspira tot felul de microbi", ne-a spus Nicolae Filip, internat la Secţia de Oncologie.
Tragic, dar adevărat
Tot la Staţionarul II, în spatele geamurilor vechi, cu vopseaua crăpată, se putea observa zilele trecute un morman de gunoaie, lângă care doi pacienţi în pijamale trăgeau cu sete, şi pe ascuns, din ţigară. La parterul clădirii până şi pereţii s-au îmbolnăvit, iar albul în care erau vopsiţi în urmă cu mulţi ani s-a transformat acum într-un galben murdar. Toate acestea se petrec în anul 2010, într-un oraş din vestul ţării, sub nasul autorităţilor care îşi fac, din păcate, somnul de frumuseţe.
Nu se poate explica ce se petrece in accel ,, getou, daca ceri ajutor de la asistenta iti spune ca nu este sectorul ei, daca este problema de escara trebuie sa faca apartinatori caci ei nu sunt chirug deci....... ce sa mai spunem. Asa spital daca putem sa numim spital, mai bine lar sterge depe fata pamantului.
Cea mai mare problema este cu femeia de serviciu si cu cea care serveste masa, cele doua au PRETENTIA sa fie ajutate de catre bolnavi, respectiv apartinatorii bolnavilor veniti in vizita.
De ce nu vorbiti de asistente care ca sa iti schimbe un cearceaf sau sa te ridice de jos iti cer bani sau iti spun sa mori acasa ?