Bolnavii oncologici, victime ale disfuncţiilor sistemului de sănătate
Intrigată de faptul că o zi întreagă tatăl său, bolnav de cancer în stadiul IV, din Brusturi, a rămas fără medicamente pentru terapia durerii, fiica acestuia, Căvăşdan Ildiko, s-a adresat redacţiei noastre în încercarea de a primi un răspuns din partea instituţiilor abilitate.
Fără plafon pentru stupefiante
Adresându-se săptămâna trecută Farmaciei nr. 58, aparţinând de Sanifarm, de unde în mod obişnuit ia medicamente pentru tatăl său bolnav de cancer în stadiul IV, Căvăşdan Ildiko a aflat cu stupoare că unitatea nu poate să-i elibereze stupefiantele pentru terapia durerii, de care tatăl său avea nevoie. Şi pentru că aceste medicamente au un regim special de eliberare, legislaţia fiind foarte strictă în acest sens, a urmat o serie de drumuri, din nou la medicul curant şi apoi la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP), singura instituţie care emite autorizaţia pentru eliberarea stupefiantelor, act care menţionează inclusiv farmacia unde pacientul trebuie să se adreseze. Trebuiau toate modificate, de la A la Z. De la ASP Bihor femeia a fost îndrumată de această dată spre o altă farmacie, Egeria, de pe strada Dragoş Vodă. Dar şi acest nou drum s-a dovedit a fi zadarnic, pentru că nici aici nu a găsit medicamentele de care tatăl său avea nevoie. "Am făcut comandă la Piteşti şi urmează ca, în cursul zilei de azi (n.r. vinerea trecută) sau cel târziu luni, distribuitorul să ne livreze medicamentele", a primit răspunsul de la Farmacia Egeria. Crunt, pentru un bolnav de cancer în stadiul patru, să fie condamnat la dureri atroce, câteva zile la rând, din lipsa stupefiantelor! Căvăşdan Ildiko se întreabă indignată cum este posibil ca sistemul de eliberare al medicamentelor să aibă scăpări atât de grave, care să producă astfel de efecte. Totuşi, în cursul aceleiaşi seri, femeia a reuşit să intre în posesia medicamentelor, anunţată fiind de o reprezentantă a farmaciei Egeria că le poate ridica, întrucât a sosit transportul de la Piteşti.
Soluţia - sistem de informare on-line?
Potrivit farmacistei diriginte a unităţii Sanifarm nr. 58, începând de luna trecută, banii destinaţi eliberării stupefiantelor erau acordaţi unei singure farmacii, unitatea pe care o reprezintă, fără să se fi semnalat probleme de acest gen. De luna trecută, însă, plafonul s-a distribuit la două farmacii: Sanifarm 58 şi Egeria. "Este prima dată când am fost nevoiţi să răspundem pacienţilor bolnavi de cancer sau aparţinătorilor acestora: «Ni s-a epuizat plafonul şi nu vă putem servi»", ne-a precizat, ieri, farmacista diriginte a unităţii Sanifarm 58.
ASP Bihor, aşa cum ne-a precizat dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, nu este informată de nimeni în momentul în care o farmacie îşi epuizează plafoanele. "O soluţie ar fi implementarea unui sistem de informare on-line, pentru a putea îndruma corect pacienţii sau aparţinătorii acestora, atunci când se emite autorizaţia de eliberare a stupefiantelor", este de părere dr. Dorel Ţîrţ. Şi, totuşi, credem că nu este greu de răspuns la întrebarea "care farmacii mai dispun de plafoane pentru eliberarea stupefiantelor?", câtă vreme acestea au fost repartizate doar la două unităţi orădene, dintre care una chiar la parterul ASP Bihor!!! Pe de altă parte, farmaciile din mediul urban, aşa cum ne-a precizat reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, Oana Giurcă, au obligaţia să se aprovizioneze în decurs de 24 de ore de la epuizarea produselor de pe stoc, prevăzute în lista de medicamente, în timp ce cele din mediul rural au la dispoziţie 48 de ore pentru a rezolva această problemă. Deşi comanda farmaciei a fost onorată în aceeaşi zi, iată că disfuncţiile grave ale unui sistem de sănătate "îmbolnăvesc" mai rău, 24 de ore pentru un bolnav suferind de cancer în absenţa stupefiantelor, însemnând o zi de dureri atroce.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.