Ca pe vremea „tovarăşului" - atunci la carne, acum la medic - Au renăscut cozile
Luni, la primele ore ale dimineţii la fiecare etaj al policlinicii erau oameni care aşteptau să intre la consultaţii. Cei mai mulţi erau însă la parter, acolo unde funcţiona aşa-zisa „coadă pe încredere". Oamenii, în jur de 50 de persoane - în majoritate vârstnici - stabiliseră de comun acord ordinea în care urmau să intre la doctori. „Acum aţi prins o zi mai lejeră, dar sunt zile când nu te poţi plimba pe coridor de lumea care stă la coadă", spunea abătută o doamnă în vârstă care îşi aştepta rândul în faţa cabinetului. O altă pacientă era nemulţumită de modul în care se fac programările. „Se fac programări doar luni pentru întreaga săptămână. Păi, poţi să stai acasă toată săptămâna dacă nu te simţi bine?", se întreba retoric femeia. Doamna Mariana era şi mai categorică: „Vin aici persoane şi de la 5 dimineaţa şi se face uneori coadă până în stradă. Vă daţi seama ce înseamnă pentru un bătrân bolnav şi slăbit care vine de la zeci de kilometri de Oradea, să stea câteva ore la coadă? Trebuie schimbat ceva că aşa nu se mai poate!" Singura alinare a vârstnicilor, a celor care reuşeau să ajungă primii la clinică, era aceea că se puteau aşeza pe scaunele de pe hol, până la vine rândul.
CAS-ul e de vină!
Oricât de greu ar fi de crezut, cauzele care duc la această situaţie nu sunt legate nici de asistentele care se ocupă de programarea bolnavilor şi nici de concediile legale ale medicilor. „Ba din contră, foarte mulţi medici fac muncă patriotică pentru a-i ajuta pe bolnavi, fără a fi plătiţi", explică managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp. De vină sunt noile norme impuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, intrate în vigoare de anul acesta. Conform medicilor, normele îngrădesc dreptul pacientului la medic, pentru că CAS-ul decontează doar 4 consultaţii pe oră, adică, în jur de 24 de consultatii pe zi. „Medicii au şi câte o sută de pacienţi pe zi iar CAS-ul ne decontează doar 20. Deşi încercăm să îi ajutăm pe oameni, luând 30 de cereri pe zi, ei se adună în speranţa că vor fi totuşi consultaţi", explică managerul Gheorghe Carp care mai spune că şi mentalitatea pacienţilor este de vină pentru că fiind programaţi pe zile, vin cu toţii în jurul aceloraşi ore. Soluţia, cea la care lucrează conducerea Spitalului, o reprezintă construirea unei noi policlinici.
Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro