Cameră de gardă pentru menţinerea personalului de la Infecţioase
Pentru a rezolva problema cu care se confruntă angajaţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, expuşi la valul disponibilizării colective, conducerea unităţii sanitare a solicitat Autorităţii de Sănătate Publică Bihor aprobarea înfiinţării unei noi camere de gardă în incinta instituţiei.
Un ordin al ministrului Sănătăţii Publice, care impunea în urmă cu trei zile disponibilizarea a 15 cadre medicale medii şi personal auxiliar care lucrează la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, a stârnit un protest în rândurile personalului. Soluţia propusă are drept suport legislativ actul normativ de reformă sanitară, care permite înfiinţarea unei camere de gardă pentru asistenţi. Astfel, şapte cadre medicale medii ar putea lucra în noua cameră de gardă în ture, iar alţi trei ca personal suplimentar pe secţii. În paralel, există posibilitatea menţinerii în funcţii a doi dintre angajaţii TESA ca personal suplimentar, în timp ce doi infirmieri ar putea fi transformaţi în îngrijitori. Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Oradea a înaintat o adresă Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, în vederea aprobării unei camere de gardă, în cadrul biroului de primire al unităţii sanitare. Angajaţii aşteaptă cu sufletul la gură soluţionarea problemei, chiar dacă aceasta ar duce la o micşorare a salariilor cu aproximativ 15 la sută, având în vedere că cei 15 angajaţi nu ar mai fi retribuiţi cu salariile care se acordă în spitalele clinice. Deşi s-a zvonit că în spatele problemelor cu care s-a confruntat spitalul în ultimii ani ar sta tocmai capul ASP Bihor, contactat în legătură cu această problemă, dr. Rilti Ladislau, directorul instituţiei, a declarat că nu ştie nimic de ordinul ministrului şi de adresa transmisă ieri de conducerea spitalului.
Hepatita a atacat din plin în ultimele luni
În aceste zile, în unitatea sanitară, se aflau internaţi 104 pacienţi, dintre care aproximativ 40 la sută, suferinzi de hepatită. În ultimele luni s-au semnalat mai multe focare de hepatită în localităţile Bogei, Albiş, Petreu şi Sălard. Alte îmbolnăviri de hepatită s-au înregistrat sporadic şi în alte localităţi ale judeţului. Potrivit dr. Viorica Coldea, director medical al Sptialului Clinic de Boli Infecţioase, numărul internărilor din această cauză, în 2006, care au ajuns în prezent la 456, este mult crescut faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 384 de cazuri. Dintre acestea, 44 la sută reprezintă cazuri din focarele semnalate în ultimele luni, respectiv 200 de internări. 80 la sută dintre pacienţi sunt copii, care au făcut în general forme medii de boală, în timp ce mulţi adulţi au suferit chiar forme severe. "În zonele cu număr mare de îmbolnăviri s-a acumulat o masă receptivă suficientă, principala cauză a izbucnirii focarelor fiind nerespectarea normelor de igienă sanitară", a declarat dr. Viorica Coldea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.