Campania de vaccinare - Echipe mobile pentru profesori
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, anunță că personalul din învățământ va fi vaccinat cu ajutorul echipelor mobile. Procedura va fi făcută la Casa Corpului Didactic și în centrele de vaccinare din universități.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, susține că nu a fost luată decizia finală privind vaccinarea cadrelor didactice.
În acest caz ar putea fi folosite echipe mobile care vor vaccina cadrele didactice la sediile județene ale Casei Corpului Didactic și în centrele de vaccinare din universități. Decizia va fi anunțată până la finalul săptămânii.
„Această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Scenariul nu este definitivat, probabil locația în care se va face vaccinarea va fi în casa corpului didactic din fiecare județ, unde se asigură vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar și respectiv în centrele de vaccinare organizate în cadrul universutăților, în spațiile universităților. La sfârșitul acestei săptămâni vom lua decizia în baza informațiilor primite de la Ministerul Educației”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Imunitatea după vaccinare
Autoritățile estimează că răspunsul imun după toate cele trei vaccinuri existente se păstrează cel puțin un an, susţine spune medicul Valeriu Gheorghiță. Medicul a fost întrebat despre ultimele date legate de imunitatea oferită de către fiecare dintre cele trei vaccinuri disponibile.
„Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.
Întrebat dacă se referă la toate cele trei tipuri de vaccin, medicul a spus că datele sunt similare.
Persoanele cu dizabilităţi
Persoanele cu diabilități se pot programa pentru vaccinare pe platforma informatică, după ce aceasta a fost optimizată, au anunțat ieri reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare împotriva Covid-19. Conform CNCAV, platforma informatică dezvoltată de STS a fost optimizată, iar din 15 februarie permite programarea persoanelor cu dizabilități.
Astfel, persoanele cu dizabilități se pot programa prin platforma informatică, individual sau cu ajutorul aparținătorilor, prin direcțiile de asistență socială din primării, prin medicul de familie sau medicul curant sau prin call center, la numărul unic 021.414.44.25.
Profilul persoanei cu reacţii adverse
Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacții adverse după vaccinare este de 41 de ani și în cea mai mare parte este vorba de femei, a declarat, marți, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, dr. Valeriu Gheorghiță.
Gheorghiță a spus că cele mai multe reacții adverse după vaccinare au fost în cazul Pfizer, dar acesta se administrează, totuși, de la debutul campaniei.
„Numărul total al reacțiilor adverse urmare a vaccinării cu vaccinurile împotriva Covid-19 în toată această perioadă, de la 27 decembrie, defalcat pe cele trei tipuri de vaccin sunt: vaccinul Pfizer – 556 de reacții de tip local, cu durere la locul de administrare și 2.324 de reacții generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian. Numărul total al reacțiilor adverse raportate ca urmare a administrării vaccinului de la Moderna din data de 4 februarie: 9 reacții de tip local, durere la locul de administrare și 75 de reacții generale. Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a administrării vaccinului de la AstraZeneca începând cu data de 15 februarie: 7 reacții raportate în total, din care 4 de tip local și 3 reacții generale”, a spus Gheorghiță.
Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, în perioada 9 februarie - 14 februarie au fost raportate 432 de reacții adverse indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în registrul electronic național al vaccinărilor la INSP.
Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacții adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 și 88 de ani.
77 la sută dintre persoanele care au raportat reacții adverse sunt femei, spune medicul Valeriu Gheorghiță.
Perioada medie între data vaccinării și data debutului reacțiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 și 21 de zile, potrivit sursei citate.
„În funcție de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacții severe și 432 de cazuri de reacții clasificate ca nesevere. În ceea ce privește distribuția, 51% au fost reacții de tip local, cu durere, tumefacție, erupție la locul de administrare , febră și frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacție adversă dureri musculare și articulare, 30% cefalee”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Nu au fost cazuri de șoc anafilactic de la debutul campaniei de vaccinare, potrivit sursei.
Persoane vaccinate în 24 de ore
Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 45.977 de persoane și au fost raportate 99 de reacții adverse.
Ddin cele 45.977 de persoane vaccinate în ultima zi, 18.805 au primit prima doză de vaccin, iar 27.172 ambele doze. Astfel, 28.055 au primit vaccin Pfizer, 7.827 de la Moderna, iar 10.095 AstraZeneca. De la începutul campaniei de vaccinare în România au fost imunizate 715.748 de persoane. Au fost vaccinate 630.098 de persoane cu vaccin Pfizer, 68.743 cu Moderna și 16.907 cu AstraZeneca.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 99 de reacții adverse: 76 la persoane vaccinate cu ser Pfizer, 11 cu Moderna și 12 cu AstraZeneca.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.