Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Bihor şi Biroul de Promovare a Sănătăţii au început distribuirea de pliante în vederea informării populaţiei asupra prevenirii gripei. Acestea vor mai fi distribuite în continuare cadrelor medicale sanitare din şcoli şi cabinetelor medicale, urmând apoi susţinerea campaniei în şcoli.

Elevii vor fi informaţi despre transmiterea virusului, manifestare, prevenire şi tratament. Gripa este o boala acută infecţioasă produsă de virusul gripal, manifestându-se prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale care pot evolua uneori spre forme grave şi chiar deces. Sezonul rece, iarna şi începutul primăverii, favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă. Virusul se poate transmite pe cale aeriană, prin tuse, strănut sau prin obiecte contaminate. Perioada în care o persoană este contagioasă este de scurtă durată, între două şi patru zile de la debutul bolii. Primele simptome apar după o zi, două de la contactul cu persoana bolnavă şi se manifestă prin febră mare, 39-40 de grade, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică, tuse, greţuri şi vărsături. Pentru a preveni răspândirea gripei, bolnavul trebuie izolat de restul familiei într-o cameră de preferat luminoasă, aerisită şi suficient de încălzită. Se recomandă folosirea batistelor igienice în caz de tuse sau strănut.
Formele comune de gripă se tratează la domiciliu, în condiţii de izolare şi repaus la pat. Bolnavilor li se vor administra antitermice şi calmante pentru tuse, se va evita aspirina, deoarece poate favoriza apariţia sindromului Reye. Medicii recomandă bolnavilor să bea multe lichide, în special ceaiuri calde. Fructele sunt şi ele indicate, în special citricele, datorită conţinutului mare de vitamina C. Bolnavii sunt sfătuiţi să consulte medicul şi să respecte sfaturile primite. Dacă este vorba de o formă de gripă severă şi complicată, internarea în spital este obligatorie.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii este indicată vaccinarea antigripală. Vaccinul se administrează sub supraveghere medicală înaintea sezonului rece, deoarece tulpinile virusului gripal se modifică de la un an la altul. Tot pentru a preveni gripa sunt indicate exerciţiile fizice, plimbările în aer curat, alimentaţia sănătoasă, îmbrăcămintea şi încălţămintea adecvate sezonului.