Incidentul de duminică, relatat în ediţia de ieri a ziarului, a fost clarificat de Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Oradea. Oficial, toate spitalele din judeţ sunt în carantină pe termen nelimitat, lucru care înseamnă, în primul rând, restricţionarea accesului în unităţile spitaliceşti. Programul de vizitare în toate spitalele a fost limitat la o singură oră pe zi, între 15.00-16.00. Cu toate acestea, în multe spitale se poate intra fără probleme, paznicii şi chiar medicii permiţând intrarea aparţinătorilor, care, în cele mai multe cazuri, îi ajută pe bolnavii care sunt în stare mai gravă.

 

Duminică la amiază aparţinătorii care îşi vizitau bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean au fost poftiţi afară, în timp ce alte câteva zeci aşteptau să intre. În faţa intrării s-a creat îmbulzeală, vizitatorii forţând intrarea în spital, nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre. Managerul Spitalului, dr. Florin Bodog, spune că în această situaţie s-a ajuns din cauza nerespectării programului de vizitare impus odată cu declanşarea carantinei pe 2 noiembrie anul trecut.

„În jurul amiezii medicul de gardă, dr. Ion Mânea, a făcut un control în spital şi a constatat că este plin de aparţinători ai bolnavilor internaţi. Deoarece s-a încălcat regulamentul de carantină, a dispus evacuarea persoanelor aflate în vizită, la uşile de acces formându-se din această cauză busculade", ne-a declarat Bodog. Managerul mai spune că angajaţii firmei de pază Regent Security sunt cei care, în repetate rânduri, nu şi-au făcut datoria şi au permis accesul în afara orei de vizită. În viitor se va decide şi asupra continuării colaborării cu firma repectivă.

 

Riscul transmiterii virusului într-un salon întreg de bolnavi este prea mare, din această cauză dr. Bodog suflă şi în iaurt. În anumite cazuri, la propunerea scrisă a medicului şef de secţie, managerul ne-a declarat că poate accepta ca un aparţinător să stea în apropierea bolnavului internat pentru a-l ajuta, „dar numai cu asumarea răspunderii totale a medicului şef de secţie." Pe de altă parte, în alte secţii, de exemplu, la terapie intensivă, accesul este restricţionat total.

Toate sursele medicale consultate ne-au declarat că în spitalele orădene se poate intra în pofida carantinei. Aparţinătorii sunt lăsaţi să intre din considerente cel puţin pragmatice: aduc medicamente şi îi ajută pe bolnavii care se deplasează greu. Două boli de sistem provocate de sărăcie şi subfinanţare, imune în faţa oricărei pandemii.

 

Şi în februarie, tot carantină

 

„În perioada imediat următoare carantina în care se află spitalele bihorene nu va fi ridicată, ea va fi menţinută probabil şi luna viitoare", ne-a declarat Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Oficialul orădean spune că instituirea carantinei presupune un acces controlat în unităţile spitaliceşti, după reguli bine stabilite. În anumite secţii accesul este şi mai strict, fiind necesară purtarea măştii şi a şoşonilor de unică folosinţă. După terminarea orelor de vizită personalul de întreţinere are obligaţia să treacă la igienizarea saloanelor, coridoarelor şi a căilor de acces în spitale. Deşi în Bihor s-au înregistrat puţine cazuri de gripă porcină şi niciun deces, şeful DSP spune că cei care decid în privinţa menţinerii carantinei sunt responsabilii din Ministerul Sănătăţii.

Din teritoriu se trimit rapoarte zilnice privind evoluţia îmbolnăvirilor, Comitetul de coordonare pentru gripă nouă din cadrul Ministrului Sănătăţii monitorizând în permanenţă numărul îmbolnăvirilor, acesta fiind şi organismul care poate decide ridicarea carantinei. În metodologia sistemului de sănătate, carantina înseamnă limitarea vizitelor la bolnavi şi restricţionarea numărului aparţinătorilor care intră în saloane.

În Bihor nu s-a înregistrat în ultima săptămână niciun caz de gripă nouă, până în 18 ianuarie fiind înregistrate 17 cazuri şi niciun deces. La nivel naţional au fost înregistrate 6.610 cazuri de gripă nouă, din care 107 decese.