Carantină în spitale şi în februarie
Incidentul de duminică, relatat în ediţia de ieri a ziarului, a fost clarificat de Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Oradea. Oficial, toate spitalele din judeţ sunt în carantină pe termen nelimitat, lucru care înseamnă, în primul rând, restricţionarea accesului în unităţile spitaliceşti. Programul de vizitare în toate spitalele a fost limitat la o singură oră pe zi, între 15.00-16.00. Cu toate acestea, în multe spitale se poate intra fără probleme, paznicii şi chiar medicii permiţând intrarea aparţinătorilor, care, în cele mai multe cazuri, îi ajută pe bolnavii care sunt în stare mai gravă.
Duminică la amiază aparţinătorii care îşi vizitau bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean au fost poftiţi afară, în timp ce alte câteva zeci aşteptau să intre. În faţa intrării s-a creat îmbulzeală, vizitatorii forţând intrarea în spital, nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre. Managerul Spitalului, dr. Florin Bodog, spune că în această situaţie s-a ajuns din cauza nerespectării programului de vizitare impus odată cu declanşarea carantinei pe 2 noiembrie anul trecut.
„În jurul amiezii medicul de gardă, dr. Ion Mânea, a făcut un control în spital şi a constatat că este plin de aparţinători ai bolnavilor internaţi. Deoarece s-a încălcat regulamentul de carantină, a dispus evacuarea persoanelor aflate în vizită, la uşile de acces formându-se din această cauză busculade", ne-a declarat Bodog. Managerul mai spune că angajaţii firmei de pază Regent Security sunt cei care, în repetate rânduri, nu şi-au făcut datoria şi au permis accesul în afara orei de vizită. În viitor se va decide şi asupra continuării colaborării cu firma repectivă.
Riscul transmiterii virusului într-un salon întreg de bolnavi este prea mare, din această cauză dr. Bodog suflă şi în iaurt. În anumite cazuri, la propunerea scrisă a medicului şef de secţie, managerul ne-a declarat că poate accepta ca un aparţinător să stea în apropierea bolnavului internat pentru a-l ajuta, „dar numai cu asumarea răspunderii totale a medicului şef de secţie." Pe de altă parte, în alte secţii, de exemplu, la terapie intensivă, accesul este restricţionat total.
Toate sursele medicale consultate ne-au declarat că în spitalele orădene se poate intra în pofida carantinei. Aparţinătorii sunt lăsaţi să intre din considerente cel puţin pragmatice: aduc medicamente şi îi ajută pe bolnavii care se deplasează greu. Două boli de sistem provocate de sărăcie şi subfinanţare, imune în faţa oricărei pandemii.
Şi în februarie, tot carantină
„În perioada imediat următoare carantina în care se află spitalele bihorene nu va fi ridicată, ea va fi menţinută probabil şi luna viitoare", ne-a declarat Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Oficialul orădean spune că instituirea carantinei presupune un acces controlat în unităţile spitaliceşti, după reguli bine stabilite. În anumite secţii accesul este şi mai strict, fiind necesară purtarea măştii şi a şoşonilor de unică folosinţă. După terminarea orelor de vizită personalul de întreţinere are obligaţia să treacă la igienizarea saloanelor, coridoarelor şi a căilor de acces în spitale. Deşi în Bihor s-au înregistrat puţine cazuri de gripă porcină şi niciun deces, şeful DSP spune că cei care decid în privinţa menţinerii carantinei sunt responsabilii din Ministerul Sănătăţii.
Din teritoriu se trimit rapoarte zilnice privind evoluţia îmbolnăvirilor, Comitetul de coordonare pentru gripă nouă din cadrul Ministrului Sănătăţii monitorizând în permanenţă numărul îmbolnăvirilor, acesta fiind şi organismul care poate decide ridicarea carantinei. În metodologia sistemului de sănătate, carantina înseamnă limitarea vizitelor la bolnavi şi restricţionarea numărului aparţinătorilor care intră în saloane.
În Bihor nu s-a înregistrat în ultima săptămână niciun caz de gripă nouă, până în 18 ianuarie fiind înregistrate 17 cazuri şi niciun deces. La nivel naţional au fost înregistrate 6.610 cazuri de gripă nouă, din care 107 decese.
Stimate D-le Director, va rog sa depuneti toate eforturile pentru stoparea distrugerii fondului verde alocat municipiului Oradea. Desi am mai sesizat Primaria Oradea asupra faptului ca in mod deliberat se amenajeaza parcări pe spatii care au , sau au avut ca destinatie spatii verzi, nu se ia nici o masura, macar de stopare a acestui fenomen, daca nu de refacere a acelor suprafete abuzate. Am semnalat Primariei acest fapt o data cu aparitia in presa a unei amenajari parcare in cartierul Nufarul, nu s-a luat nici o masura, ba dimpotriva actiunea continua. Pe str. G.B. Shaw (Rogerius), nr.44 Bl. Z12, in spatele acestui bloc (atasez fotografie) s-a decopertat solul vegetal in imediata apropiere a peretelui blocului pentru a se amenaja parcare in conditii ilegale. Deja s-au depozitat pe locul respectiv mormane mari de balastru. Cer oprirea imediata a lucrarilor din urmatoarele considerente : 1) distrugere de spatiu verde - spatiile din imediata apropiere a blocurilor nu pot avea alta destinatie decat spatii verzi 2) amenajare ilegala de parcare autovehicule, nu intruneste conditiile legale prevazute de lege (ordin 536 al M.S.), precum si dispozitiile prevazute in Regulamentul de salubritate al Primariei Oradea, care reglementeaza amenajarea de parcări la minimum 10 m de peretele blocurilor Primaria Oradea in mod intentionat nu ia nici o masura impotriva degradarii domeniului public din cartiere, ce are ca destinatie spatiu verde. Sute, mii de metri patrati de spatiu verde de langa multe din blocurile din cartierul Rogerius, sunt degradati, plin de mizerii, resturi de gard viu, pamant batatorit ocupat de masini. Aceasta in conditiile in care orasul nostru este mult deficitar in ceea ce priveste norma de spatiu verde pe cap de locuitor. Ministerul Sanatatii prevede de asemenea minimum 2.2 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, in afara parcurilor. Criza de parcări nu trebuie rezolvata in acest mod, nici nu se poate rezolva astfel, oricum parcările vor fi insuficiente. Propunerea Primariei Municipiului Oradea de mansardare a blocurilor (masura iresponsabila dupa parerea mea) sporeste si mai mult aglomeratia din cartiere si accentueaza si mai mult deficitul de spatiu verde. O masura care ar putea fi luata, ar fi străzi cu sens unic, un sens amenajat ca parcare. Exista si alte masuri posibile. Cred ca sunteti de acord D-le Director, ca sanatatea este cel mai important lucru pentru orice om responsabil. Poluarea a devenit atat de mare (cazurile de cancer s-au inmultit in progresie geometrica de la un an la altul) incat pericolul planeaza tot mai amenintator asupra copiilor nostri. Va rog D-le Director sa faceti in asa fel incat legalitatea sa guverneze orice lucrare de acest fel. Va multumesc.