CAS Bihor anunță: bani mai mulți pentru depistarea precoce a cancerului și, în premieră, a epilepsiei!
La începutul lunii trecute, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, anunța alocarea sumei de 1,2 milioane de lei pentru investigațiile de tip PET-CT de care aveau nevoie pacienții bihoreni. Pe 29 septembrie, șeful CAS Bihor a revenit pe aceeași temă, declarând că, pentru luna octombrie, suma este și mai mare: „Am primit 1,6 milioane de lei, pe luna octombrie, pentru bolnavii de cancer care necesită investigații PET-CT. Acești bani asigură necesarul pentru 400 de investigații de tip PET-CT pentru asigurații și bolnavii din județul Bihor, dar și pentru cei din județele limitrofe.
Ne bucură faptul că în cazul județului nostru, prin comparație cu luna septembrie, când au fost prestate servicii medicale pentru aproximativ 330 de persoane, efortul statului român este semnificativ mai mare, pe un trend ascendent, fiind asigurată finanțarea pentru 400 de investigații. Este de reținut că majoritatea solicitărilor de astfel de investigații provine de la medicii oncologi și hematologi.
Menținerea trendului privind alocarea banilor pentru pacienții suspecți de cancer evidențiază preocuparea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și a instituției noastre județene, în direcția decontării de servicii medicale pentru acest domeniu de asistență medicală”.
Dorel Dulău a anunțat și o premieră la nivel național, și anume decontarea de servicii de tip PET-CT epilepsie: „Totodată, în luna septembrie au fost alocați bani pentru servicii tip PET-CT epilepsie. Din comunicarea cu singurul furnizor bihorean de investigații PET-CT, în luna septembrie, CAS Bihor a decontat, pentru prima dată în România, un astfel de serviciu medical pentru depistarea epilepsiei, iar în octombrie urmează să fie achitate sumele necesare altor patru cazuri de acest tip”.
Alocarea sumelor necesare pacienților oncologici din Bihor vine în contextul suplimentării bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru 2023, fapt semnalat, la 28 septembrie, de Biroul de presă al CNAS: „În continuarea demersurilor întreprinse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru suplimentarea prevederilor bugetare, în ședința de Guvern de astăzi a fost aprobat Memorandumul pentru suplimentarea/modificarea limitei de credite bugetare și de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023.
Urmare aprobării memorandumului, a fost deblocată decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialiști și spitale, medicamente compensate și gratuite și materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate și cele care fac obiectul contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat, cu termen de plată în luna septembrie”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.