Fiind vacanță, mulți dintre studenții români din străinătate s-au întors acasă, iar directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, juristul Dorel Dulău, a vorbit despre dreptul acestora de a obține, pentru perioada șederii în țară, a calității de asigurat.

 

„CAS Bihor este preocupată de starea de sănătate a studenților bihoreni aflați la universitățile din celelalte state ale Uniunii Europene, deoarece majoritatea lor se află, în timpul vacanței de vară, acasă, în județul nostru. Ținând cont de faptul că Bihorul este un județ de graniță, foarte mulți dintre părinții bihoreni sunt preocupați de revenirea copiilor acasă și de necesitatea protejării din partea statului român a acestui drept al asigurării de sănătate, îi îndemnăm pe studenți ca la revenirea în țară, pe perioada vacanței de vară, să urmeze procedura necesară activării calității de asigurat”, explică directorul Dorel Dulău.

Șeful CAS Bihor a enumerat apoi pașii pe care trebuie să-i parcurgă studenții români din țările UE pentru a beneficia, la revenirea temporară în țară, de asigurare de sănătate și de servicii medicale în condițiile facilităților ce derivă din statutul menționat: „Studenții care își desfășoară studiile în străinătate, pe perioada de vacanță în România, pot beneficia de Asigurare Medicală de Sănătate în România în baza formularului S1 (E106) emis de instituția de asigurări din țara unde este asigurat în baza studiilor.

Formularul S1 reprezintă un certificat care atestă dreptul la asistență medicală în statul membru în care o persoană își are reședința, atunci când aceasta nu coincide cu statul în care persoana este asigurată.

Potrivit dispozițiilor art. 11 (1) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, persoanele cărora li se aplică regulamentele de coordonare a sistemelor de securitate socială sunt supuse unui singur stat membru. Această legislație este stabilită în conformitate cu dispozițiile Titlului II al Regulamentului (CE) nr. 883/2004.

În consecință, pentru studenții cu reședința în alt stat membru, care urmează o formă de învățământ în statul de reședință, legislația aplicabilă este aceea a statului membru de reședință și pot beneficia de Asigurare Medicală de Sănătate în România în baza formularului S1 (E106) emis de instituția de asigurări de sănătate din țara unde asigurat în baza studiilor.

Prin urmare, în conformitate cu Regulamentul Uniunii Europene nr. 883/2004, studenții români, înainte de a veni acasă, în vacanță, vor cere emiterea unui certificat S1 sau 106 de către instituția de asigurări sociale de sănătate din statul unde își desfășoară activitatea”.