Bugetul sănătăţii bihorene se află într-un cerc vicios, unde lipsa fondurilor şi datoriile acumulate blochează rezolvarea situaţiei. Unităţile sanitare din judeţ nu sunt singurele care au de plătit sume fabuloase, reprezentând datoriile acumulate în ultimele luni către furnizori, pe lista restanţierilor adăugându-se şi Casa de Asigurări de Sănătate Bihor. Instituţia are de achitat spitalelor cu paturi din Bihor peste 1.700.000 de lei, din care cea mai mare datorie o are către Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie din Oradea.

 

Criza economică din sistemul sanitar a început să se resimtă şi la "case mai mari", cum ar fi Casa de Asigurări de Sănătate. Instituţia are de recuperat nici mai mult, nici mai puţin de 13.694.099 de lei de la persoanele care nu şi-au achitat contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Cu toate că CAS se luptă să îşi recupereze banii, la rândul ei are de returnat sume de bani spitalelor din judeţ cu care se află în contract. Până la începutul lunii februarie, instituţia avea de achitat către unităţile sanitare cu paturi din Bihor suma de 1.782.275 de lei. "Această sumă reprezintă diferenţa de plătit din creditele de angajament ale anului trecut pentru serviciile efectuate în luna decebrie 2009, dar cu termen de plată în 2010", a explicat purtătoarea de cuvânt a CAS, Oana Ungur. Potrivit informaţiilor furnizate, Casa de Asigurări are de achitat 322 de mii de lei Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie, 163 de mii de lei Spitalului de Psihiatrie din Ştei şi alţii 139 de mii de lei unităţii sanitare din Nucet. Pe lângă aceste sume pe care instituţia le are de plătit, mai trebuie să dea Centrului de Sănătate din Valea lui Mihai 8,5 mii de lei şi Spitalului Clinic de Recuperare Medicală din staţiunea turistică Băile Felix alţii 7,7 mii de lei. "De asemenea, celor 16 unităţi spitaliceşti cu paturi din Bihor CAS urmează să le achite şi serviciile medicale efectuate în luna decembrie 2009, contractate în ianuarie 2010 cu acte adiţionale la contractele anului trecut, din bugetul pe 2010, în suma totală de 13 milioane de lei, conform reglementărilor în vigoare", a mai adăugat Oana Ungur.

 

Spitalele au primit 200 de milioane de lei în 2009

Anul 2009 a fost "sărac" din mai multe puncte de vedere, iar vistieria spitalelor a simţit cel mai bine acest fenomen. În condiţiile în care Spitalul Clinic Judeţean din Oradea avea anul trecut datorii de peste o sută de mii de lei, Casa de Asigurări a efectuat plăţi pentru unitatea sanitară, în 2009, în valoare de 48 de milioane de lei, bani care au reprezentat însă contravaloarea serviciilor medicale pe tipuri de specialităţi. "Casa de Asigurări de Sănătate decontează serviciile medicale spitaliceşti acordate pacienţilor, în baza tipului de contract încheiat cu unităţile spitaliceşti, acestea fiind contractate după caz. Spitalele acoperă din sumele obţinute inclusiv investigaţiile, consultaţiile, transportul interspitalicesc, serviciile hoteliere standard, iar cazurile internate în regim de spitalizare continuă, care nu au îndeplinit criteriile de internare, nu se decontează de CAS", a explicat purtătoarea de cuvânt.