Într-un interviu acordat luni, 27 septembrie, managerul Claudiu Lupău ne-a prezentat situația îmbolnăvirilor cu Covid-19 din aria de acoperire a Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, precum și măsurile luate pentru tratarea corespunzătoare a pacienților infectați cu noul coronavirus.

 

„În contextul ultimilor doi ani, ceea ce se întâmplă acum nu mai reprezintă o noutate, dimpotrivă, a fost un moment previzibil, pe care l-am anticipat și pentru care ne-am pregătit cât am putut mai bine la nivelul spitalului încă din vară, când am amenajat Compartimentul Îngrijiri paliative ca o rezervă în caz de creștere bruscă a cazurilor de Covid-19. Primele prezentări din această toamnă au fost în data de 5 septembrie, cu o creștere destul de bruscă în comparație cu anul trecut. În acest context, am fost nevoiți, în regim de urgență, să suplimentăm numărul de paturi și să activăm cele 10 paturi din Compartimentul Îngrijiri paliative pregătite încă din vară. Este foarte important de reținut că în toată această perioadă Compartimentul Îngrijiri paliative va fi transferat și va funcționa, cu același număr de paturi, în Spitalul Nou - Staționarul 1. Acolo așteptăm avizul Direcției de Sănătate Publică Bihor, care urmează să confirme locul și secția unde vom putea îngriji bolnavii din paliație. Azi, 27 septembrie, avem internați un număr de 28 de cazuri: 24 de forme medii spre severe și 4 cazuri în remisiune spre vindecare, acestea urmând să fie externate, probabil, azi. În acest weekend, am avut, în total la Compartimentul Primiri Urgențe,  21 de prezentări cu pacienți pozitiv Covid-19, din care forme ușoare, 6, forme medii, 9 și mai severe, 6. În total, la Beiuș sunt internați 12 pacienți, spre Oradea au fost direcționați 3 pacienți, în timp ce alți 6, cu forme ușoare, au mers în izolare la domiciliu. Îmbucurător este și numărul vindecărilor din această perioadă și mai ales vindecarea unor cazuri destul de severe, pe care le-am avut la persoane între 35-45 ani, care au părăsit spitalul sănătoși”, ne-a declarat managerul Claudiu Lupău.

Interlocutorul nostru a mai declarat că, pentru a preîntâmpina Valul 4 al pandemiei, la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” este în plină desfășurare procesul completării resursei umane:

„Am anticipat, evident, și nevoia suplimentării numărului de personal. În acest sens, vom angaja personal medical în regim de urgență, pe perioadă determinată, în baza Legii 55/2020. Angajările se vor face pe bază de interviu și vreau să constat, cu mare plăcere, că avem depuse peste 140 de dosare pentru posturile de asistent medical, registrator, infirmieră, îngrijitoare și brancardier. Interesul major pentru posturile din spital este efectul deschiderii înspre comunicare despre care vă vorbeam în primele zile ale mandatului meu. Avem așadar o primă bază de date cu oferta de muncă din zona Beiușului la care vom putea apela ori de câte ori situația o va impune. Le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au aplicat pentru interesul acordat ofertei spitalului nostru și le doresc succes tuturor! Interviurile vor începe joi, 30 septembrie, dar, având în vedere numărul mare de dosare depuse, probabil că procesul de recrutare se va prelungi și în primele zile ale săptămânii viitoare. Toți candidații vor primi informații în legătură cu ziua și ora la care să se prezinte la interviu”.

Totodată, managerul Claudiu Lupău a făcut apel la un comportament responsabil pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus:

„Recomand, în primul rând, conectarea cu medicii de familie încă de la primele simptome ale bolii. De altfel, nu întâmplător am pregătit din timp cadrul comunicării cu medicii de familie, anticipând, practic, nevoile urgente care vor veni. Se întâmplă asta acum și pot să vă spun că zilnic primim informații punctuale de la medicii de familie în legătură cu nivelul de gravitate și numărul cazurilor pe care le gestionează în zonele lor de responsabilitate. Pe noi ne ajută foarte mult asta, în ideea unei relative predictibilități a prezentărilor cu indicație de internare. De asemenea, insist asupra solicitării ambulanței în caz de agravare și testare pozitivă, fără să se recurgă la deplasarea cu aparținători, care astfel se expun și ei la contaminare. Prezentarea la Urgențe într-un stadiu incipient al bolii este foarte importantă! Insistăm în a încuraja oamenii spre vaccinare și, foarte important, spre  purtarea măștii în spațiile publice, atât în interior, cât și în exterior, precum și spre respectarea măsurilor de igienă generală. Nu cred că avem nevoie de un cadru legislativ, de legi, pentru asta, ci, pur și simplu, avem nevoie de propria noastră conștiință”.

În cea de-a doua parte a dialogului nostru, managerul Claudiu Lupău a anunțat soluția pentru continuarea tratării patologiei extra-Covid, Staționarul 1 al Spitalului Municipal fiind destinat exclusiv acestui tip de pacienți:

„Un al doilea aspect pe care îl consider la fel de important este abordarea patologiei extra-Covid. Nu mi-aș dori, sub nicio formă, să se repete greșelile făcute anul trecut, când, de frică, din reținere, patologia extra-Covid a ajuns foarte târziu sau deloc în spitale, ceea ce a dus la un număr foarte mare de agravări și chiar la decese cauzate de patologia extra-Covid. Vreau să vă asigur ca spitalul nostru este pregătit să preia și să trateze toate tipurile de patologie extra-Covid, iar în acest sens îi încurajez pe toți pacienții cu astfel de probleme să nu ezite, să nu amâne și să se prezinte la spital, ori prin ambulatoriu, ori prin Urgențe. Sunt la fel de importanți, pentru noi, ca și pacienții cu patologie Covid. Avem un mare avantaj în acest sens prin aceea că Spitalul este împărțit în două spații, iar toată patologia Covid este concentrată la Staționarul 2 (Spitalul Vechi), în compartimentele Infecțioase și Paliative. Orice internare în Staționarul 1 se va face cu respectarea protocoalelor de testare, astfel încât acolo ne vom putea concentra exclusiv pe patologia extra-Covid”.