Centru antifumat la Spitalul de Pneumoftiziologie
Tratamentul acestor pacienţi constă în administrarea de medicamente care acţionează la nivelul sistemului nervos, inhibând dorinţa de a fuma, dar şi în aplicarea de plasturi cu nicotină pentru persoanele care nu suportă medicaţia din diferite motive. Cei care doresc să beneficieze de acest tratament se pot înscrie pe lista de aşteptare deschisă la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Oradea, după care va fi programat la o consultaţie. Potrivit dr. Marcela Vigdorovici, medic primar pneumolog-bronholog la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Oradea, pentru acest centru sunt repartizaţi doi medici specialişti şi un psiholog. La consultaţie medicul realizează o foaie de observaţie iniţială a fumătorului, în care se verifică dacă acesta suferă de anumite boli, dacă este sub un alt tratament medicamentos, numărul de ţigări fumate pe zi, dar şi motivul pentru care s-a hotărât să renunţe la fumat. Dacă reiese că pacientul are probleme psihice, acestuia nu i se vor administra medicamente, apelându-se la plasturele de nicotină pentru evitarea apariţiei unor reacţii adverse. Psihologul va mai face un test de dependenţă printr-un chestionar cu întrebări despre gradul de dependenţă al fumătorului. După realizarea controlului, dar şi a acestui test, se va stabili ce tratament se va administra.
Dacă pacientul suportă medicamentele, poate opta pentru unul dintre cele două tipuri disponibile, diferenţa dintre acestea fiind perioada de administrare, între 2 şi 3 luni.
După primele două săptămâni de tratament, pacienţii sunt nevoiţi să se prezinte la o consultaţie, unde se efectuează un test de nicotină pentru a se stabili dacă persoana a renunţat sau nu la fumat şi se chestionează pacientul cu privire la apariţia unor efecte adverse.
La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, din luna noiembrie, de când a început să funcţioneze centrul, au urmat tratamente 47 de persoane, dintre care la 39 le-au fost administrate medicamente, iar la opt persoane s-a apelat la plasturele cu nicotină, alţi 15 pacienţi fiind înscrişi pe lista de aşteptare. Cea mai mare pondere între pacienţii aflaţi sub tratament o reprezintă persoanele cu vârsta cuprinsă între 41 şi 60 de ani, 48%, în timp ce tineri cu vârste între 20 şi 40 de ani reprezintă 42%, iar pacienţi cu vârste de peste 60 de ani ating 10%. "Până acum, 10 persoane au încheiat tratamentul şi s-au prezentat la evaluarea finală, aceştia fiind monitorizaţi în continuare pentru a se observa dacă reuşesc să reziste în continuare fără medicamente şi să nu mai apeleze la ţigări", menţionează dr. Marcela Vigdorovici.
Aceste medicamente, dar şi plasturii cu nicotină, sunt gratuite, sumele necesare pentru achiziţionarea lor provenind din taxa de viciu. Începând cu luna noiembrie a anului trecut, acestea se găsesc şi la farmacia spitalului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.