Centrul de Oncologie de la Spitalul Municipal din Oradea - O nouă investiţie în aparatură
Centrul de Oncologie din Oradea va primi un nou accelerator liniar de particule, necesar în tratamentul bolnavilor de cancer. Procedura de achiziţie a fost încheiată, valoarea aparatului fiind de peste 5,2 milioane lei. Achiziţia este realizată de Ministerul Sănătăţii dintr-un credit de la Banca Mondială.
Centrul de Oncologie din cadrul Spitalului Municipal „dr. Gavril Curteanu” va fi dotat cu un al doilea accelerator liniar de particule. Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii a finalizat achiziţia aparatului, în valoare de peste 5,2 milioane lei. Informaţia vine de la ministrul Florian Bodog, care a mai transmis că banii provin din contractul de împrumut încheiat de minister cu Banca Mondială. „Caracteristicile tehnice ale aparatului au fost stabilite de Agenţia Europeană pentru Energie Nucleară de la Viena, achiziţia fiind încheiată. În etapa următoare se va face livrarea acceleratorului”, a menţionat Mang. Iniţial, achiziţia celui de-al doilea accelerator liniar de particule pentru Centrul de Oncologie din Oradea a fost inclus în proiectul strategic pe Sănătate al judeţului Bihor, însă a fost scos din proiect în urma angajamentului Ministerului Sănătăţii de a-l cumpăra. Ioan Mang a menţionat că acordul de împrumut încheiat de Ministerul Sănătăţii cu Banca Mondială, în valoare de 250 milioane de euro, a fost încheiat în anul 2014 şi deblocat de Florian Bodog.
Ieri, la Palatul Victoria, au fost semnate, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, prin care 34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). La ceremonia de semnare au mai participat premierul Mihai Tudose vicepremierul Marcel Ciolacu, președinți de Consilii Județene și primari, precum și managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziționate. „Este pentru prima dată în istoria sistemului medical când Ministerul Sănătăţii, când Guvernul României face o astfel de investiţie pentru a crea un sistem de imagistică medicală public. (...) Vreau să vă asigur că niciun echipament nu va fi livrat să stea în cutie în vreun spital. În situaţia în care nu am găsit locul, el va fi imediat redirijat. Este importantă în acelaşi timp activitatea managerului de spital pentru că ne dorim ca în acelaşi timp aceste echipamente să producă, să ofere servicii pacienţilor, realmente să funcţioneze”, a declarat Florian Bodog. El a spus că Ministerul Sănătăţii s-a asigurat că fiecare spital care primeşte un astfel de aparat are specialişti pregătiţi în acest domeniu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.