"Cenuşăreasa" sistemului sanitar îşi cere drepturile
Conducerea Colegiului Medicilor Dentişti Bihor a anunţat, ieri, că va înainta, în aceste zile, Ministerului Sănătăţii Publice un set de propuneri pentru modificarea contractului cadru pe anul 2007, "cu speranţa că ceea ce a însemnat în ultimii 15 ani stomatologia românească, adică cenuşăreasa sistemului sanitar, să nu mai marcheze sănătatea orală a viitorului cetăţean european român".
Medicii dentişti sunt nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului medical stomatologic. "În ţările UE, acest sector medical beneficiază de şapte la sută din bugetul total alocat sistemului sanitar, în timp ce în România acesta atinge abia procentul de 1 la sută", a explicat dr. Panţel Marton, preşedintele CMD Bihor. În altă ordine de idei, legislaţia actuală impune încheierea unei asigurări malpraxis nu numai individual, pentru medic, ci şi pentru cabinet, în cazul SRL-urilor care au angajaţi, măsură ce nu are practic nici o justificare, în viziunea medicilor stomatologi. Aceştia solicită şi eliminarea garanţiei pentru orice tip de manoperă efectuată, având în vedere că se lucrează pe substrat biologic şi fiecare cavitate bucală are propriile particularităţi, fiind unică. Conducerea CMD a propus şi mărirea plafonului pentru cabinetele din zonele rurale, cu 30 la sută, atât ca stimulent în vederea suplimentării numărului de medici la ţară, cât şi pentru micşorarea tarifelor. Printre cerinţele formulate de medicii stomatologi se află şi introducerea la gratuităţi a protezelor pentru pensionari. Dentiştii nu sunt de acord nici cu acreditarea cabinetelor o dată la doi ani şi încheierea anuală de contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. "Aceste demersuri ne solicită foarte mult timp, pentru că sunt necesare o mulţime de acte. În perioadele în care un medic trebuie să se ocupe de aceste probleme, practic nu îi mai rămâne timp pentru cabinet. Dacă are loc şi un control în acest interval ne alegem şi cu penalizări din partea CAS", ne-a spus unul dintre medici stomatologi, dr. Vlad Deac.
În primul trimestru al anului viitor, vor avea loc alegeri pentru desemnarea prin vot a unei noi conduceri a CMD, atât pe plan naţional, cât şi în judeţul Bihor. În perioada 8-12 ianuarie se va constitui comisia electorală, iar candidaturile vor putea fi depuse în intervalul 15-19 ianuarie. Rezolvarea contestaţiilor şi afişarea listelor cu alegătorii sunt programate pentru perioada 22-26 ianuarie, iar primul tur de scrutin se va desfăşura în data de 17 februarie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.