Cicoarea, aliment şi medicament
Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă cunoscută pentru proprietăţile sale curative încă din antichitate.
Cercetările asupra acestei plante relevă proprietăţi terapeutice necunoscute anterior. Efectele stimulente asupra digestiei pe care cicoarea le posedă sunt determinate de către substanţele amare, mai ales de către lactucină şi de intibină. Sub influenţa acestor compuşi, este stimulat apetitul şi are loc un bun drenaj al ficatului şi splinei. Cicoarea scade colesterolul şi glicemia, fiind indicată ca adjuvant în ateroscleroză şi diabet. Cicoarea este şi un laxativ uşor, constatându-se rezultate pozitive şi în tratamentul unor dereglaje psihice, ca ipohondrie şi isterie. Există multe persoane în vîrstă care afirmă că secretul longevităţii şi al sănătăţii lor este cicoarea. Forme de preparare şi administrare. Pulberea din partea aeriană se obţine măcinând fin planta uscată. Se iau 2-3 vârfuri de cuţit (2-3 g) pe zi Regenerează celulele organismului, în special pe cele hepatice, fiind şi un eficient prebiotic şi un supliment de fier. Pulberea din rădăcini se obţine prin măcinarea fină, prin rîşniţa de cafea, a rădăcinilor uscate de cicoare. Se iau 2-3 vîrfuri de cuţit pe zi. Remediul este prebiotic, depurativ hepatic, renal, cutanat. Sucul lăptos de cicoare se obţine prin stoarcerea rădăcinilor proaspete, până ce rezultă 100 ml de suc; acesta se amestecă în 100 ml lapte şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol, sau seara, înainte de culcare. Are proprietăţi antioxidante, care completează celelate efecte specifice rădăcinilor de cicoare. Decoctul de cicoare se prepară din rădăcinile şi (sau) din părţile aeriene ale plantei, separate sau în amestec, după uscare. Se pun 2-3 linguri de plantă mărunţită la 750 ml apă şi se fierbe 15 minute, sau până când o treime din cantitatea de apă se evaporă. Se bea în doze mici, pe parcursul unei zile. Prezintă efectele oficinale specifice acestei plante. Surogat de cicoare în loc de cafea. După măcinarea fină a rădăcinilor de cicoare, praful se prăjeşte uşor. Se foloseşte sub formă de infuzie, folosindu-se 2-3 linguriţe de praf la o cană de apă clocotită. Se beau 2-5 căni pe zi. Stimulează digestia, întăreşte stomacul, înlocuieşte cafeaua.
cicoarea duce la anorexie, taie complet pofta de mancare. mare atentie !