CJAS Bihor anunță - Controale la centrele de permanență
Recent, directorul general Dorel Dulău anunța controale la centrele de permanență de pe raza județului Bihor, acestea urmând să fie desfășurate de echipe mixte formate din angajați ai instituției pe care o coordonează - Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor - și din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică.
După cum declara interlocutorul nostru, scopul este de a impulsiona activitatea acestor centre și de a reuși astfel limitarea fluxului de pacienți spre compartimentele de primiri urgențe ale spitalelor: „Centrele de permanență din județ sunt într-un număr destul de ridicat, și anume 39, acestea funcționând atât în municipiul Oradea, cât și restul Bihorului. Suntem al doilea județ din țară, numeric vorbind, după Timiș, în privința numărului acestora.
Din 16 mai, alături de colegii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor, organizăm controale, pentru început în opt centre de permanență, patru din municipiul Oradea și patru din restul județului. Centrele de permanență asigură o continuitate a actului medical în medicina primară după orele de program, de la 15 până la a doua zi dimineață. Centrele de permanență, prin intermediul medicilor de familie și al asistenților medicali, asigură servicii medicale minore pentru populația arondată. În ultimii ani, din cunoștințele noastre, nu au existat astfel de controale decât într-un mod foarte rar, într-un ritm foarte lent și, ca urmare, dorim să intensificăm aceste controale în primul rând ca o măsură de prevenție. Rolul nostru este de a preveni, în primul rând, nu acela de a aplica sancțiuni. Bineînțeles, noi nici nu putem să intervenim în mod direct, decât împreună cu Direcția de Sănătate Publică Bihor. Ca urmare, echipele vor fi mixte, fiecare va avea atribuții bine delimitate, bine stabilite, în baza deciziilor semnate de directorul DSP Bihor și de către cel al Casei Județene de Asigurări de Sănătate și ne vom limita la aplicarea prevederilor legale.
Dorința noastră este de a intensifica activitatea în aceste centre de permanență. Pe de altă parte, dorim să aducem la cunoștința asiguraților că numitele centre funcționează și să mai degrevăm, atât cât se poate, unitățile de primiri urgențe din Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, dar și din cele teritoriale, cum ar fi Spitalul Municipal Beiuș, unde funcționează un astfel de centru de urgență”.
Modificări legislative
Un alt subiect abordat de directorul general al CJAS Bihor a fost cel al modificărilor legislative din domeniul drepturilor și facilităților acordate pacienților asigurați:
„Zilele trecute am comunicat cu toate spitalele publice care au în structură paturi de recuperare medicală că, în baza reglementărilor legale, a contractului-cadru și a normelor de aplicare a contractului-cadru, pot asigura însoțitorilor persoanelor cu grad de handicap grav și cu grad de handicap accentuat decontarea tuturor serviciilor care cuprind hrana și internarea, adică a serviciilor standard. Până acum, marea majoritate a unităților care au în structură secții de recuperare acceptau numai însoțitorii copiilor până la trei ani. Acum, am îndemnat tot ce înseamnă furnizori de servicii medicale să accepte și să deconteze, cu respectarea prevederilor legale, și pe însoțitorii pacienților peste trei ani, peste 18 ani, chiar la 30 de ani, dar au certificat de handicap grav sau accentuat. O parte dintre pacienți sunt și cu probleme psihice și este logic, normal, pe lângă faptul că este legal, ca însoțitorii acestor persoane să beneficieze de decontarea acestor servicii de către casele de asigurări de sănătate județene”.
La finalul dialogului purtat la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, directorul general Dorel Dulău a vorbit și despre acțiunile preconizate pentru creșterea numărului asiguraților care se prezintă la medicul de familie în vederea efectuării controalelor periodice, acestea fiind privite ca parte esențială a prevenției în domeniul sănătății:
„Zilele trecute, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin doamna președinte dr. Adela Cojan, ne-a informat, dând și un comunicat de presă în acest sens, că, începând cu 1 ianuarie 2023, bugetul alocat medicinei primare în domeniul prevenției va fi suplimentat și îndemna pe toți asigurații și medicii de familie să susțină această activitate de prevenție. Mai mult, la acest capitol vor exista și anumite elemente sancționatorii, în cazul când asiguratul nu se va prezenta la medicul de familie. Cred că este imperios să înțelegem că prevenția poate juca și trebuie să joace un rol foarte important în viața noastră cotidiană și în ceea ce privește timpul alocat păstrării sănătății proprii. E vorba despre o schimbare de mentalitate și trebuie să înțelegem, atât la nivel individual, cât și comunitar, că prevenția este importantă.
Unul dintre obiectivele principale ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate este să aducă la cunoștința tuturor asiguraților drepturilor și obligațiilor acestora și serviciile medicale ce le sunt decontate de CAS. Cu siguranță, îi vom informa pe asigurați și prin intermediul medicului de familie, dar și în mod direct, cu privire la toate serviciile medicale de laborator, paraclinice, laborator de analize medicale, radiologie, ecografe, de care beneficiază în aceste servicii de prevenție. În plus, vom încerca să comunicăm în mod direct cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a aloca fonduri suplimentare acestor servicii paraclinice”.
multumim celor care sa u gandit la aceste centre , nu mai stai la rand