De la 1 iulie a intrat în vigoare Ordinul 615 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care s-a stabilit noul mod ce calcul al preţului de referinţă pentru medicamentele compensate. După noul sistem, susţinut de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, s-a promis că peste 700 de medicamente vor fi eliberate gratuit în timp ce pentru alte 900 va scădea coplata din parte bolnavului. Nici pomeneală, dau replica organizaţiile bolnavilor cronici, nou sistem majorează de fapt contribuţia cetăţenilor cu afecţiuni, cerând autorităţilor să oprească noul mod de calcul pentru că nu fac faţă creşterii preţului la medicamente, în medie cu 125%.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care susţine noul mod de calcul impus de la 1 iulie, pentru circa două treimi din medicamentele incluse pe lista A (compensare 90%) şi o treime din cele incluse pe lista B (compensare 50%) pacienţii vor plăti mai puţin sau deloc din buzunarul propriu, de la 1 iulie. În realitate, lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Potrivit noii modalităţii de calcul afişate pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică sistemul coplată. Astfel, în cazul unui medicament pentru hepatită cu substanţă activă Ribavirinum cu preţul de 15,8 lei, valoarea compensată este de doar 2,98 lei, iar contribuţia pacientului de 12,82 lei. Acesta este preţul unei doze, iar un pacient cu hepatită are nevoie (în funcţie de schema terapeutică aprobată de Casa de Asigurări de Sănătate) de 4-6 pastile pe zi. Un calcul simplu arată că, în acest caz, pacientul trebuie să plătească pe lună (doar pentru acest medicament) minimum 1.538 lei.
La medicamentele din import pacienţii vor plăti mai mult. De pildă, pentru Sortis de 10 mg utilizat pentru scăderea colesterolului, până acum pacienţii plăteau 40 de lei, iar prin noul sistem de compensare vor plăti 55 de lei. Pentru Monopril de 10 mg, un antihipertensiv, pentru care până acum pacienţii plăteau 9 lei, de la 1 iulie vor plăti 17 lei.
Pentru un medicament cu substanţa activă Tacrolimusum necesar unui pacient transplantat, în doză de 1 mg, are un preţ de 8,68 lei, din care valoarea compensată este de 4,9 lei, iar contribuţia pacientului de 3,78 lei. Un pacient transplantat are nevoie de o doză zilnică între 4,5 g şi 8 g. Tot în cazul programului de transplant, în cazul medicamentului cu substanţa activă Posaconazolum, doza 40 mg, cu preţul maxim de 2.974 lei, valoarea compensată este de 49,89 lei, iar contribuţia pacientului de 2.924 lei.
O insulină cu substanţa activă Insulinum aspart, cu preţul de 34,24 lei, are valoarea compensată de 24,21 lei, iar contribuţia personală de 10 lei.

Bolnavii cronici protestează
Toate aceste exemple demonstrează că, prin noul sistem, bolnavii scot mai mulţi bani din buzunar. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a cerut la mijlocul acestei săptămâni printr-o scrisoare deschisă, atât ministrului Sănătăţii cât şi preşedintelui şi primului ministru să intervină cu privire la creşterea coplăţii prin noul mecanism de compensare a medicamentelor, atenţionând că mulţi pacienţi renunţă la tratament. „Deşi conducerea CNAS a asigurat opinia publică înainte de 1 iulie că acest nou sistem nu va afecta populaţia, realitatea din farmacii, cu care ne confruntăm, arată că această măsură are efecte foarte grave. Creşterea coplăţii depăşeşte de foarte multe ori posibilităţile noastre, obligând mulţi pacienţi să rămână fără tratamentul necesar", se arată în debutul scrisorii COPAC
„Acum pacienţii văd cu ochii lor când merg să îşi cumpere medicamentele din farmacii că trebuie să plătească mult mai mult. Coplata nu a crescut cu zece la sută, aşa cum anunţase conducerea CNAS ci, în medie, cu 125 la sută. Tragic este faptul că mulţi dintre pacienţi nu îşi permit să plătească atât de mult şi renunţă la tratament", se mai arată în scrisoare.