Concedii "medicale" fără plată
Cadrele medicale şi personalul auxiliar din unităţile sanitare bihorene vor intra, la fel ca toţi ceilalţi angajaţi din sistemul bugetar, în concediu fără plată. Această măsură de reducere a cheltuielilor cu personalul cu 15,5% se aplică în mod unitar în fiecare spital, în funcţie de decizia directorilor şi a şefilor de secţie.
De la manager de spital la şef de secţie sau medic până la asistenţi medicali, toţi vor fi supuşi acestei măsuri, care, potrivit liderului judeţean al Federaţiei Sanitas, Ioan Giurgiu, nu poate fi contestată nici prin proteste, nici în instanţă. Unii manageri de spitale s-au consultat cu şefii de secţie şi liderii de sindicat şi au trasat un plan pentru ca activitatea medicală să nu fie periclitată. Această măsură de reducere a cheltuielilor cu personalul din sistemul bugetar cu 15,5 % se aplică în mod unitar, prin rotaţie, în cazul tuturor angajaţilor din sistemul sanitar judeţean. La Spitalul Clinic Judeţean zilele libere vor fi luate în funcţie de decizia şefilor de secţii, astfel încât să fie asigurată continuitatea serviciilor medicale. Probabil, angajaţii unităţii vor avea luna aceasta trei zile de concediu fără plată, iar celelalte patru le vor lua în luna decembrie. "Eu nu pot să ţin acasă medicii. Dacă pe o secţie am cinci asistente şi le trimit acasă, cine se va mai ocupa de bolnavi? Acolo unde am destul personal medical, poate o să le permit să plece patru zile în concediu fără plată, dar în rest trebuie să mă gândesc la activitatea din spital", ne-a precizat dr. Florin Bodog, managerul Spitalului Clinic Judeţean.
La Centrul de Transfuzii nu se va recolta sânge
Conducerea Centrului de Transfuzii din Oradea a decis suspendarea activităţii de recoltare a sângelui în zilele de 20, 24 şi 26 noiembrie, urmând să aplice măsura şi în luna decembrie, în zilele de 2, 8, 10 şi 15. Cu toate acestea, reprezentanţii Centrului spun că livrarea sângelui către alte unităţi sau spitale nu va fi sistată, tocmai pentru a nu prejudicia activitatea medicală. Pe lângă zilele libere fără plată, o altă problemă a "pus pe jar" angajaţii tuturor centrelor de transfuzie din ţară, şi anume neplata sporurilor pe luna octombrie. Dacă până acum au avut loc proteste spontane la Cluj-Napoca, Bucureşti şi Buzău, liderul de sindicat, Ioan Giurgiu, spune că, probabil, şi la Oradea, personalul Centrului va organiza o grevă, dacă, în urma discuţiilor din Capitală, nu vor primi un răspuns pozitiv.
Spitalul TBC renunţă la sporuri şi prime
Nevoit să se conformeze legii prin care s-a hotărât reducerea de cheltuieli, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, ec. Dacian Foncea, a decis tăierea tuturor sporurilor pe care angajaţii le primeau, inclusiv cel de calculator. Directorul spune că a luat această decizie pentru a nu prejudicia activitatea medicală şi a nu trimite angajaţii acasă. De asemenea, a renunţat la primele de stabilitate, la cea de 2% şi la salariul de merit, reuşind astfel să facă o reducere cu aproximativ 15,5%. La Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", reducerea de cheltuieli şi concediul fără plată "sunt văzute cu ochi buni" de către personalul unităţii. Dr. Marlene Crişan, directorul spitalului, spune că fiecare angajat va merge în concediu fără plată, trei zile luna aceasta şi alte trei în decembrie, câteva ore pe zi. La fel se va întâmpla şi la Direcţia de Sănătate Publică, unde s-a început programarea concediilor şi stabilirea grafică, zilele libere urmând să fie luate prin rotaţie, fără să fie afectată activitatea instituţiei. Doar la Unitatea de Primire Urgenţe personalul nu va intra lunile acestea în concediu fără plată, pentru că aici trebuie asigurată continuitatea serviciilor medicale. Potrivit şefului DSP, dr. Marius Pîrcioagă, la UPU angajaţii îşi vor lua zilele libere anul viitor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.