Marii bucătari ai lumii ne spun de foarte mult timp că trebuie să învăţăm să folosim condimentele în alimentaţie. Dar a condimenta o mâncare nu înseamnă numai a-i pune sare şi piper, ci dimpotriva, a folosi ierburi aromatice şi alte tipuri de condimente pentru a da gust mâncarii noastre...

Unele condimente nu doar că au o aromă deosebită, dar sunt foarte bogate în antioxidanţi, substanţe atât de importante în combaterea radicalilor liberi, responsabili pentru procesul de îmbătrânire, dar şi pentru diverse alte afecţiuni. De exemplu, o linguriţă de scorţişoară adăugată în mâncare conţine la fel de mulţi antioxidanţi ca şi o jumătate de cană de afine. Unele condimente au puterea de a ne accelera metabolismul, aşa cum sunt ardeii iuţi sau dulci şi, implicit, paprika, harissa (foto), chilli şi alte amestecuri care le conţin; dar şi de a creea senzaţia de saţietate. Care sunt condimentele pe care ar trebui să le consumăm mai des? În primul rând scorţişoara, care având şi un gust foarte bun, nu va fi greu de introdus în dietă. Măcinaţi dimineaţa, împreună cu cafeaua, unu baton de scorţişoară, adăugaţi scorţişoara măcinată în iaurt sau lapte cald cu miere, puneţi scorţişoară în prăjiturile cu fructe sau pe pâinea cu orice fel de gem de fructe, marinaţi carnea de pui etc.

Oregano este şi el la fel de sănătos, studiile arătând că o linguriţă de oregano are la fel de mulţi oxidanţi ca şi trei cani de broccoli. Adăugaţi oregano la pizza făcută în casă sau cumpărată, la orice fel de sos sau ketchup, la salate sau sandwichuri. Ghimbirul este atât de apreciat de asiatici pentru proprietăţile sale şi începe să îşi facă loc şi pe piaţa românească. O linguriţă de ghimbir are la fel de mulţi antioxidanţi ca şi o cană de spanac şi îl poţi folosi atât la mâncărurile dulci - tarta de dovleac, de cartof dulce, prăjitura cu mere, ciocolată caldă. Rozmarinul are proprietăţi anti-inflamatorii şi ajută la diminuarea celulitei, cimbrul ajută în afecţiunile respiratorii şi turmericul (de bază în amestecurile pentru curry) susţine acţiunea cerebrală, în special în cazurile în care aceasta este alterată datorită vârstei.