Conferință medicală internațională în Cetate - Politici publice, cancer și prevenție
Cetatea Oradea a fost vineri, 10 martie 2017, de la ora 8.30, gazda conferinței internaționale „Politici de sănătate: care sunt soluțiile inovatoare pentru teritorii?”, un eveniment axat pe două teme: Măsurile de îmbunătățire a prevenției medicale și Cooperarea transfrontalieră în domeniul sănătății.
Oradea a fost al treilea oraș în care s-a ținut conferința, după Cluj-Napoca (8 martie) și Zalău (9 martie). La ea au participat, alături de invitați din Franța, medicii Gheorghe Carp, Elena Moldoveanu, Hadrian Borcea, Zoia Bitea, Diana Raț și Călin Sonea. Florian Nicula, coordonator al Programului de prevenire şi control al cancerului la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, a vorbit despre situația screeningului pentru cancerul de col uterin.
„Din păcate, acoperirea adevărată în ceea ce privește screeningul pentru cancerul de col uterin este între 5 și 9%. Suntem încă la început, în situația în care erau și țările din jurul nostru în urmă cu câțiva ani și este foarte greu. Mai ales pentru că nu există o infrastructură formată în acest sens. Recomandările în acest moment țin de efectuarea unor screeninguri prin programe pilot, regionale”, a spus Florian Nicula.
Nici în ceea ce privește prevenția lucrurile nu stau mai bine. „Inițiativele punctuale la nivel național, campaniile de prevenție a cancerului, sunt lipsite de rezultat. Avem bani puțini pentru acest domeniu și e greu să faci ceva fără bani. Oameni cu inițiativă sunt, dar este dificil să găsești pe cineva care să îi aducă împreună”, a spus Adrian Pană, expert senior în politici de Sănătate publică.
Cea mai serioasă provocare a fost însă la sfârșitul primei părți a conferinței, când moderatorului Dacian Palladi, administrator public al Oradiei, i s-a spus că ar putea face ca orașul să fie primul din țară fără cancer. Asta pentru că sistemul medical local este bine pus la punct, spitalele sunt moderne, dotările - din ce în ce mai bune, medicii - buni specialiști, DSP-ul este printre primele din țară la capitolul campanii și implicare. Din păcate, administratorul public nu a venit cu un răspuns concret.
„Ne-am bucura să ajungem într-o asemenea situație. Este nevoie de mai multă comunicare. Dacă lăsăm lucrurile să meargă de la sine, nu se va întâmpla nimic niciodată. Toate eforturile, puse la un loc, ar putea să ne ajute să avem statistici mai bune”, a spus Palladi.
Organizată pe parcursul a trei zile, conferința a pus în discuție politicile publice de sănătate din cele două țări, raportul lor în teritoriu, precum și rolul lor în dezvoltarea locală, oferind o viziune reciprocă pe baza experiențelor proprii. Conferința a făcut parte din cadrul „Întâlnirilor Europene din Transilvania” (ediția a VII-a) și a fost organizată de Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu Ambasada Franței în România și Zona Metropolitană Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.