Este probabil ca spitalele româneşti să nu facă faţă cerinţelor Comisiei Europene în ceea ce priveşte calitatea şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru unificarea serviciilor medicale. Directiva privind serviciile medicale transfrontaliere, aprobată de Comisia Europeană, stipulează că spitalele din ţările UE să ofere servicii de calitate pentru toţi cetăţenii statelor membre. Pentru a se conforma, Guvernul şi Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să elaboreze norme şi proceduri prin care spitalele şi calitatea serviciilor prestate să se ridice la standardele europene.
Trista realitate românească
Spitalele bihorene sunt obligate din acest an să schimbe complet faţa saloanelor în conformitate cu normele UE. Acestea sunt însă prea dure pentru a fi aplicate, susţin autorităţile sanitare, astfel că bolnavii vor beneficia doar de condiţii hoteliere "adaptate". În plus, banii alocaţi pentru modernizarea unităţilor sanitare sunt insuficienţi. Respectarea în totalitate a normelor UE ar presupune închiderea majorităţii spitalelor: Dacă s-ar respecta Ordinul 914/2006 al ministrului Sănătăţii, aceasta ar presupune să nu se mai acorde sau să se anuleze autorizaţiile de funcţionare ale spitalelor, ceea ce înseamnă privarea bolnavii de asistenţă medicală. Legea permite ca să fie vizate unităţile sanitare cu clauze şi cu program de conformare. Se speră ca în următorii 2-3 ani să se ajungă aproape de standardele europene. Multe unităţi sanitare sunt încă departe de acest obiectiv, în principal din cauza clădirilor foarte vechi. Se speră că ridicarea Spitalului de Urgenţă din Oradea va rezolva, măcar parţial, problema aplicării normelor europene. De asemenea, sunt aşteptaţi bani pentru investiţii în aparatură şi continuarea reparaţiilor la mai multe spitale. Potrivit noilor prevederi în domeniu, spitalele primesc fondurile de la autorităţile locale. Însă aceste alocări se ridică abia la jumătate din necesarul din acest moment, astfel că problema pare a fi departe de a fi soluţionată.
Cum ar trebui să arate spitalele noastre
Prin Ordinul nr. 914 din 26 iulie 2006 au fost aprobate normele privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. Astfel, salonul pentru pacienţi adulţi are capacitate maximă de 6 paturi, 7 mp / pat în saloane şi cubaj de 20 mc / pat de aer, în caz de ventilaţie naturală. Dotarea minimă sanitară aferentă salonului va include la saloanele cu 1 - 2 paturi: grup sanitar propriu / comun (duş, WC, lavoar); la saloanele cu 3 - 4 paturi: grup sanitar propriu, comun la două saloane (duş, WC, lavoar); la saloanele cu 5 - 6 paturi: grup sanitar propriu (WC, lavoar) - stipulează actul normativ. Conform prevederilor acestuia, sunt obligatorii câte o noptieră cu dulap la fiecare pat şi o masă cu scaune la fiecare salon. Orientarea ferestrelor salonului ventilat natural va fi: favorabilă sau acceptabilă: sud-est, sud, nord-vest. Se va evita orientarea ferestrelor spre nord şi nord-est (vânturi dominante reci), mai spune ordinul. Conform acestuia, distanţa dintre două paturi nu va fi mai mică de 0,70 m, iar cea dintre pat şi peretele exterior va fi de cel puţin 0,80 m. Distanţa dintre pat şi peretele paralel pe care se află lavoarul va fi de minimum 1,30 m.
ASP Bihor, departe de Europa!
Autorităţile sanitare bihorene sunt departe de Europa, atât în privinţa respectării normelor de sănătate publică, cât şi a competenţelor în ce priveşte legislaţia în domeniu. Purtătorul de cuvânt al ASP Bihor, dr. Dorel Ţârţ, ne-a declarat că... nu există norme europene pentru spitale (!). "Nu există o normă UE privind spitalele! Spitalele din Bihor au beneficiat de investiţii importante. Spitalul Aleşd are acreditare ISO, la fel şi Spitalul TBC Oradea. Toate spitalele din subordinea ASP Bihor îndeplinesc condiţiile de funcţionare. S-au făcut progrese notabile în ceea ce priveşte spitalele din judeţul nostru!".
Spre deosebire de purtătorul de cuvânt al ASP Bihor, managerii spitalelor orădene recunosc, indirect, că e foarte dificil să se respecte condiţiile prevăzute de Ordinul 914, prin care se doreşte "europenizarea" unităţilor spitaliceşti.
Dacian Foncea, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Oradea, ne-a neclarat: "Toate prevederile din Ordinul 914 sunt îndeplinite, mai puţin prevederea cu cei 7 mp/pat, dar şi aceasta este în curs de soluţionare. Spitalul TBC funcţionează în baza unei autorizaţii de funcţionare cu derogare. În mare, spitalul nostru îndeplineşte cerinţele legale".
Liana Antal, managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Oradea, susţine că unitatea pe care o conduce respectă toate prevederile legale. "Spre deosebire de alte spitale, noi avem autorizaţie de funcţionare încă din 2003! Sunt îndeplinite toate condiţiile din Ordinul 914!". Cam greu de crezut, după ce, doar în urmă cu câţiva ani, Maternitatea din Oradea a fost în centrul unui scandal ca urmare a morţii mai multor nou-născuţi, tocmai din cauza condiţiilor din spital!
Emil Popovici Muţ, director economic (manager) al Spitalului Clinic Judeţean Oradea, cea mai modernă unitate de stat de acest gen, este, la rândul său, optimist: "Nu avem încă autorizaţie sanitară de funcţionare. Pentru a puta respecta prevederile din Ordinul 914, s-a întocmit un proiect de recompartimentare. Acest proiect de recompartimentare a fost autorizat. Sperăm să obţinem cât mai curând autorizaţia de funcţionare!".
Aşadar, din punctul de vedere al şefilor de spitale, totul este "bine", doar bieţii bolnavi pot spune, însă, cât de "dulce" e viaţa în spital...