Control DSP în şcoli şi grădiniţe: Şcolile şi grădiniţele au probleme cu igiena
Situaţia din unităţile de învăţământ ale judeţului este "mai albastră" decât se aşteptau autorităţile sanitare. În multe şcoli şi grădiniţe sunt probleme mari cu igiena, dar şi cu iluminatul sălilor de clasă sau asigurarea apei potabile. În toate cele 130 de controale efectuate în tot atâtea unităţi de învăţământ s-au încheiat procese-verbale de constatare, principala responsabilitate în îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare revenind autorităţilor locale.
Primăriile trebuie să identifice şi să aloce resurse pentru remedierea deficienţelor constatate în urma controlului ori să asigure fondurile necesare îndeplinirii condiţiilor igienico-sanitare pentru obţinerea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare. Dintre cele 130 de unităţi controlate, doar 53 aveau autorizaţie sanitară de funcţionare avizată la zi, iar cele mai multe controale s-au derulat în mediul rural (102). Spaţiile verificate au fost sălile de clasă (533 corespunzătoare şi 10 necorespunzătoare), laboratoare (31 corespunzătoare şi două necorespunzătoare), ateliere (şase, toate corespunzătoare), săli de sport (corespunzătoare 14, necorespunzătoare trei, improvizate 23). Probleme cu iluminatul au fost depistate în 14 cazuri, iar asigurarea cu apă potabilă în sistem centralizat era doar la 50 din unităţile verificate, în timp ce în cazul sistemului propriu de asigurare a apei potabile acesta e corespunzător la 75 de unităţi şi necorespunzător la cinci unităţi. Din unităţile controlate 11 au bloc alimentar propriu puse la punct, iar trei au contracte cu firme de catering. Grupurile sanitare sunt corespunzătoare doar la 81 din unităţile verificate, iar dotarea cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie este corespunzătoare la 127 de unităţi.
Echipele de control au aplicat şapte avertismente şi o suspendare de activitate (Grădiniţa cu Program Normal Tilecuş, din cauza condiţiilor sanitare improprii). În mediul rural s-a constatat că principalele motive ale lipsei autorizaţiei sanitare sunt absenţa apei potabile curente, grupuri sanitare necorespunzătoare, nu există amenajat un spaţiu special pentru produsele lapte-corn; nu există apă potabilă curentă în unităţi, se asigură apa potabilă prin dozatoare.
Rezultatele controlului tematic în unităţile şcolare desfăşurat în lunile iulie şi august 2010 au fost transmise Ministerului Sănătăţii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.