Numărul persoanelor din Bihor infectate cu virusul care provoacă Covid-19 a crescut de sâmbătă, 20 februarie, până duminică, 21 februarie, cu 25, ajungând la 20.994 de cazuri confirmate în Bihor de la debutul pandemiei.

Pe de altă parte, printr-un comunicat de presă transmis de DSP Bihor, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 890, numărul total al persoanelor vaccinate cu ambele doze (prima doză și rapel) fiind de 15.896.

Conform datelor centralizate la nivel județean de Instituția Prefectului Bihor, duminică, 23 de persoane erau internate la ATI și 19.543 vindecate de la începutul pandemiei. Oraşul Vaşcău este în scenariu roşu, cu o rată de infectare de 3,32, identică cu cea de sâmbătă. De menționat că numărul dozelor de vaccin primite de judeţul Bihor este de 41.658. În total, 39.110 din aceste doze au fost administrate, iar 17 au fost pierdute.

În altă ordine de idei, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 20 februarie, ora 8.00 – 21 februarie, ora 8.00, structurile teritoriale MAI din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. „Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Prefectura Bihor.

Potrivit documentului, echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1326 persoane carantinate și 328 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 148 societăți comerciale și 43 mijloace de transport în comun. În urma controalelor, au fost aplicate 173 de sancțiuni contravenționale, din care 89 cu avertisment scris și 84 cu amenzi în valoare de 45.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 212 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 63 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care patru au fost angrenați la centrele de carantină, iar 25 au acționat în patrule mixte aplicând 35 sancțiuni contravenționale din care 18 cu avertisment scris și 17 cu amenzi în valoare de 7.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

În vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19, pompierii militari ai ISU Bihor au efectuat opt controale independente, în cadrul cărora au aplicat patru avertismente în baza Legii nr. 55/2020. Personalul ISU Bihor coordonează în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 13 cadre ale ISU „Crișana”.

„Ținând cont de apariția în spațiul european a unor tulpini de coronavirus cu grad ridicat de contagiune, precum și de traficul intens înregistrat la frontiera Bihorului, de zeci de mii de persoane, ne luăm precauțiile necesare pentru a întâmpina un al treilea val al pandemiei. În același timp, campania de vaccinare rămâne o prioritate pentru noi, fiindcă face posibilă revenirea la o viață socială fără restricții. Până când vom atinge însă imunitatea comunitară, fac un apel către toți bihorenii să fie precauți, responsabili și să respecte regulile sanitare, pentru că și-au dovedit eficiența. În felul acesta vom contribui, fiecare dintre noi, la efortul comun pe care îl facem în aceste zile cu toții, împreună”, precizează prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea.