Deşi recunosc că anumite medicamente necesare bolnavilor de cancer, în special cele ieftine, nu se găsesc nici în judeţul Bihor, medicii spun că cele mai multe dintre ele pot fi înlocuite, având aceleaşi efecte şi că, din punct de vedere al bugetului pentru medicamente, nu sunt probleme.

Bolnavii de cancer din judeţul Bihor sunt într-o oarecare măsură privilegiaţi, comparativ cu cei din alte judeţe, dacă ne gândim că în ultima perioada autorităţile locale au investit substanţial în acest domeniu. Cu toate acestea, există bolnavi, în special cei aflaţi într-o situaţie socială precară, care nici nu găsesc în farmacii tabletele de care au nevoie şi nici nu există medicamente care să le înlocuiască pe cele care lipsesc.  

"La noi, doar trei medicamente lipsesc, dar două dintre ele pot fi înlocuite fără probleme. Doar pacienţii care au un anumit tip de cancer orl sunt într-o situaţie dificilă pentru că medicamentul necesar nu poate fi înlocuit", a explicat, pentru Crişana, oncologul Simona Mihuţiu, directorul Centrului Oncologic din Oradea.

În ceea ce priveşte fondurile necesare achiziţionării de medicamente oncologice, atât managerul Spitalului Municipal, Laurean Pop, cât şi managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, spun că nu există probleme.

Cele mai multe medicamente din cele 24, apreciate ca deficitare de Ministerul Sănătăţii (MS), se folosesc în tratamentul cancerului la copii. "Este adevărat că aceste medicamente lipsesc, dar pot fi înlocuite cu altele şi nu ridică probleme", spune managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp.   

7 medicamente în minus

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat, la finele acestei săptămâni, că în proiectul de buget pe 2013 este alocat peste un milion de lei pentru medicamentele necesare bolnavilor de cancer, instituţia urmând să propună modalităţi de suplimentare cu o sumă între 500 de mii şi un milioan de euro. "Fondurile necesare pentru asigurarea medicamentelor oncologice sunt asigurate în cadrul Programului naţional de oncologie. În proiectul de buget pentru anul 2013 sumele alocate depăşesc un milion de lei. Mai mult, începând cu 1 martie 2013, finanţarea programului va fi transferată la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere specificul curativ al acestuia", se arată într-un comunicat remis de MS.

În ceea ce priveşte continuarea aprovizionării cu medicamente oncologice care nu se mai produc sau nu mai prezintă interes comercial, Ministerul susţine că, în prezent, caută o soluţie care să asigure continuitatea în asigurarea nevoilor pacienţilor.

Conform aceleiaşi surse, potrivit datelor transmise de Compania Naţională Unifarm SA, în prezent, dintre cele 24 de medicamente apreciate ca deficitare 14 există în stoc (Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum), fiind achiziţionate prin procedura de nevoi speciale, iar trei (Endoxan, Leucheran şi Oncaspar) vor intra în depozitele Unifarm până la sfârşitul acestei luni. Pentru restul medicamentelor, negocierile se află în fază avansată.

Precizările MS vin la câteva zile după ce în presa centrală au apărut articole negative cu privire la fondurile alocate medicamentelor oncologice şi a disponibilităţii Guvernului de a rezolva criza citostaticelor.