Culorile şi pofta de mâncare
Dacă pofta de mâncare este prea mare, sau, dimpotrivă, cam lipseşte, pot fi de folos chiar culorile alimentelor.
Cercetări medicale au dovedit că subiecţii care au primit mâncare pe întuneric, nu au avut o atracţie deosebită faţă de hrană, întrucât lipsea un element principal: aspectul produselor. Adică, înainte de a ajunge la papilele gustative, organismul trebuie convins mai întâi, cu ajutorul aspectului produselor alimentare. Unele feluri de mâncare, ce nu sunt apreciate de către consumatori, nu au neapărat un gustul rău, sau un miros respingător, ci pur şi simplu nu ajung să fie gustate din cauză că nu arată apetisant. Culorile care, în general, dau o notă apetisantă mâncărurilor sunt cele din cele din categoria verdelui, albastrului, maroului, galbenului şi mai ales roşului. Desigur, cel mai simplu este să fie consumate alimentele gata colorate de la natură si, cele mai variate, din punct de vedere al coloristicii, sunt fructele şi legumele. Cu toate acestea, întrucât trebuie să existe şi un aport suficient şi din alte tipuri de alimente, iar printre acestea se numără proteinele (în special lactatele) şi fibrele, este recomandat să fie înlocuite culorile obişnuite la mâncare, cu altele mai deosebite. De exemplu, dacă se doreşte înlocuirea celebrei pastă de icre, aceasta poate primi o nuanţă de verde, cu ajutorul câtorva fire de pătrunjel, sau cu puţină ceapă verde tocată. Dacă se doreşte culoarea roşie, icrele pot fi amestecate cu boia sau chiar cu puţin suc de rodii. Feliuţele unse cu unt şi asezonate cu diverse crudităţi (roşii, ceapă, castraveţi, ardei) vor fi mult mai apetisante dacă se foloseşte unt verde. Adică se amestecă untul cu puţin pătrunjel sau frunze de ţelină, tocate mărunt, până rezultă o pastă fină. Dacă atrage mai mult culoarea roşie, se amestecă untul cu puţină pastă de ardei roşu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.