Consumate crude, în cure de 2-3 săptămâni, prunele sunt o sursă naturală de vitamine şi minerale, contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului şi creşterea rezistenţei organismului. Prunele au proprietăţi antihelmitice, depurative, laxative, emoliente, stimulente nervos, dezintoxicante şi decongestionante la nivel hepatic. Consumul lor relaxează ţesuturile, diminuând starea de inflamaţie, uşurând tranzitul prin lubrefiere. Este bine ca prunele să fie mâncate cu 30 de minute înainte de mesele principale. Se poate folosi şi sucul proaspăt de prune, câte un pahar înainte de fiecare masă. Dacă se urmăreşte numai efectul laxativ, atunci sunt necesare numai 8-10 prune consumate dimineaţa, pe stomacul gol, la începutul mesei. Se pot face cure de 3 zile pe săptămână în caz de aterioscleroză, obezitate, hipertensiune şi reumatism. În aceste 3 zile se consumă doar prune. Prunele mai sunt recomandate în cazuri de anemie, surmenaj, gută, constipaţie, intoxicaţii alimentare, colici biliare, dischinezie biliară şi hemoroizi. Pentru efectele diuretice şi laxative, cât şi pentru decongestionarea ficatului, se poate folosi şi decoctul de prune uscate, 2 căni/zi.