Din dorinţa de a arăta mai bine, de a reveni la silueta de anul trecut şi de a "încăpea" în hainele subţiri, la început de primăvară, multe persoane se apucă de cure drastice de slăbire. Nutriţioniştii spun că acest obicei este contraindicat, pentru că organismul este deja supus stresului adaptării la noul anotimp şi uneori este afectat de astenia de primăvară. Dorita scădere în greutate se poate însă obţine, cu efecte benefice, prin schimbarea alimentaţiei. Consumului a cât mai multe legume şi fructe, chiar ca mese principale, este benefic organismului, nu induce slăbiciune şi ajută la eliminarea toxinelor şi grăsimilor în exces acumulate iarna în organism. Pot duce la o uşoară scădere în greutate, fără efecte negative, şi ceaiurile depurative din cicoare sau trei-fraţi-pătaţi, care nu sunt "ceaiuri de slăbit", ci menite să ajute la eliminarea toxinelor. Aportul de vitamine şi minerale se poate realiza tot prin infuzii de plante ca fructele de măceş, cătină, urzică şi coada-calului, care ajută la eliminarea excesului de apă din corp şi contribuie la scăderea în greutate fără ca sănătatea să fie periclitată.