Instituită în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată, anual, pe 10 octombrie.

După cum precizează site-ul organizației internaționale menționate, „sărbătorirea Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an coincide cu cea de-a 75-a aniversare a înființării WFMH în 1948”. Totodată, WFMH a stabilit și tema din acest an, aceasta fiind „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”.

În țara noastră, activează Liga Română pentru Sănătate Mintală, care este „o organizaţie neguvernamentală, inter-profesională, înfiinţată în anul 1990 din iniţiativa unui grup de psihiatri, psihologi și sociologi”. Aceasta atenționează că „tulburările mintale pot lovi pe oricine”, dar și că, în multe cazuri, „recuperarea este posibilă. Beneficiind de asistenţă şi tratament, simptomele pot fi reduse sau eliminate. Mobilizându-ne, învăţând să avem grijă de noi şi beneficiind de servicii profesionale, oamenii pot depăşi afecţiunile cauzate de bolile mintale”.

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ne-a oferit detalii despre demersurile făcute pentru dezvoltarea serviciilor medicale din domeniul sănătății mintale:

„Vă informăm că la nivelul CAS Bihor s-a inițiat procedura de întocmire a documentației necesare includerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor în subprogramul de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră din cadrul Programului Național de Sănătate Mintală.

Documentația este urmare a solicitării din partea unității sanitare menționate, care, în 2022, a tratat prin internare continuă 622 de pacienți cu tulburare depresivă recurentă, iar în acest an numărul pacienților cu același diagnostic, înregistrați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, a ajuns la 642. Și în cazul pacienților diagnosticați cu episod depresiv sever și tratați în unitatea spitalicească județeană creșterea numerică este semnificativă, de la 217, anul trecut, la 278, în 2023.

Prin urmare, pentru instituția noastră este prioritară includerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală, pentru decontarea serviciilor medicale enumerate. Din punctul nostru de vedere, acest demers vine să-i protejeze o dată în plus pe asigurații bihoreni, oferindu-le accesul la noi servicii medicale decontate prin Programul Național de Sănătate.