Ca la fiecare început de an, ne-am deplasat la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu" din Beiuș pentru a afla câți copii au fost aduși pe lume în primele zile ale anului 2014. Interlocutoare ne-a fost dr. Aurica Boitor, manager al Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu", care a anunțat că, la Maternitatea din Beiuș, au venit pe lume, în perioada 1-7 ianuarie 2014, șapte copii, șase băieți și o fetiță, toate nașterile decurgând normal, fără complicații.

 

Cât privește primul născut din 2014, de la Beiuș, acesta a fost un băiat și a venit pe lume chiar pe 1 ianuarie. Interesant este că în aceeași perioadă a anului trecut s-au născut tot șapte copii, numai că a fost vorba despre trei băieți și patru fetițe. În total, în anul 2013, la Maternitatea Spitalului din Beiuș au venit pe lume 280 de copii, doar cu unul mai puțin decât în 2012. Perioada Sărbătorilor de iarnă dă mult de furcă personalului Compartimentului de primiri urgențe, în intervalul 24 decembrie 2013 - 1 ianuarie 2014, la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu" prezentându-se 141 de persoane, majoritatea din cauza abuzului de alimente și de alcool. O primă concluzie este că, la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu", se lucrează intens și la foc continuu. De aceea, necesitatea angajării de noi specialiști este firească, managerul Aurica Boitor precizând că, la începutul anului 2014, au fost ocupate patru dintre cele cinci posturi de medici scoase la concurs, pe următoarele domenii: A.T.I. (anestezie-terapie intensivă), radiologie, pneumologie și diabetologie. Dr. Boitor speră că și postul de medic urolog va fi ocupat în urma concursului organizat în această lună.  Când vine vorba despre proiectele administrativ-edilitare ale conducerii spitalului, lucrurile nu mai par la fel de clare și de concordante cu intensitatea și dimensiunile actului medical desfășurat de personalul spitalului beiușean. Dacă finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare ale Secției de Anestezie și Terapie Intensivă este o prioritate de necontestat, nu la fel stau lucrurile cu intenția de mutare a activității de la Staționarul 2 (Spitalul Vechi) în cadrul Staționarului 1 (Spitalul Nou). Despre această comasare a activității spitalului beiușean, dr. Aurica Boitor declară: „Dorința cea mai mare a spitalului (sic!) este mutarea Staționarului 2 la Staționarul 1, prin extindere, prin găsirea unei modalități de a se desfășura întreaga activitate medicală la Staționarul 1. Am face economii de 30 la sută, n-ar mai fi trimiși bolnavii dintr-o parte la cealaltă, la distanță de 2 kilometri pentru consulturi interclinice și calitatea actului medical ar fi mai complexă: n-ar mai fi necesare două săli de operații, două echipe chirurgicale, două linii de terapie intensivă-anestezie și multe, multe complicații ar fi eliminate! Dorim din toată inima ca în anul 2014 să demarăm extinderea, construirea unui corp nou, pentru a putea desfășura activitatea de la Staționarul 2 în cadrul Staționarului 1."

Sigur că o declarație atât de contradictorie, din care aflăm despre o „extindere" prin reducerea echipelor chirurgicale, a liniilor de A.T.I. și a sălilor de operații, necesită unele comentarii, poate chiar un semnal de alarmă! În primul rând, trebuie subliniat faptul că spitalul în cauză este finanțat din bani publici, din banii beiușenilor, deși asigură actul medical pentru o populație mult mai mare, practic, pentru toți locuitorii Depresiunii Beiușului, iar asta este o situație cu totul specială, beiușenii susținând cu impozite și taxe serviciile medicale acordate unor pacienți care sunt contribuabilii altor unități administrativ-teritoriale. Aceasta ar trebui să fie o temă de gândire și de acțiune pentru cei care diriguiesc Spitalul Municipal din Beiuș! Cât privește mutatea activității Staționarului 2 în incinta Staționarului 1, considerăm că, atâta timp cât se va face tot din bani publici, inclusiv din banii noștri, ai beiușenilor, ar trebui să existe o largă consultare publică pe acest subiect, mai ales că beiușenii au fost consultați, până acum, pe teme mult mai puțin importante și... costisitoare! Cel puțin, așa rezultă din interviul acordat de dr. Aurica Boitor, care vorbește de „extinderea, construirea unui corp nou"!

De unde rezultă o reducere a cheltuielilor cu 30 la sută, rămâne să aflăm... sau așa ar fi normal! Sperăm că onor consilierii locali vor avea „curiozitatea", în numele nostru, al alegătorilor, să solicite un studiu pe această temă! Și pentru a le ușura... travaliul, le propunem câteva repere pe care să le ceară celor care vor elabora studiul referitor la reducerea cheltuielilor de la Spitalul Municipal Beiuș: * Cât va costa conservarea clădirilor Staționarului 2 sau care va fi destinația acestora? Există, înainte de marea mutare, vreun pre-contract în acest sens? * Cum crește calitatea actului medical dacă reducem echipele de medici și sălile de operații? * Ce se întâmplă cu personalul medical și auxiliar în urma reducerilor de mai sus? Câți oameni pleacă și câți rămân? * Cum justificăm cheltuielile făcute în anii trecuți pentru reabilitarea și modernizarea Staționarului 2, ce urmează a fi dezafectat? Care decizie a fost greșită: cea de atunci sau cea de acum? * Când vorbim despre „o reducere a cheltuielilor cu 30 la sută", am luat în calcul și valoarea amortismentelor pentru „extinderea, construirea unui corp nou" și, mai ales cele rezultate din utilarea acestuia cu aparatură și din realizarea circuitelor necesare?  * Numărul de paturi va fi menținut? Dacă da, atunci, corpul nou va genera, la rându-i, consumuri, iar reducerea de 30 la sută trebuie să țină seama și de acestea! Sau economiile vor rezulta numai de pe urma reducerii pesonalului? * Cel mai important, în opinia noastră: Dacă vor trebui operate, în acelaşi timp, o cezariană cu complicaţii şi un traumatism grav, pe cine va alege unica echipă de chirurgi, din singura sală de operaţii de la Binş?