Despre medicina viitorului la Oradea - De ce este România decalată cu zeci de ani față de alte țări
Digitalizarea spitalelor, chirurgia robotică și medicina viitorului, bazată pe inteligență artificială, se numără printre temele ce vor fi dezbătute, timp de aproape o săptămână, în cadrul Conferinței Internaționale de Tehnologie Medicală SSIMA RE: Imagine Healthcare, ce se va derula la Oradea, între 5 și 9 septembrie.
A VI-a ediție a celui mai mare eveniment de profil din Europa de Est reunește reputați medici și profesori de la prestigioase instituții precum Harvard, Oxford, John Hopkins, Stanford, Israel, dar și miniștri, secretari de stat, șefi de spitale, reprezentanți ai mediului academic și lideri de business.
De asemenea, în programul evenimentului au fost incluse două paneluri dedicate managementului situațiilor de urgență în spitale și investițiilor în sistemul de sănătate din România, acesta din urmă fiind organizat în formatul unei mese rotunde la care vor lua parte și șefi ai Direcțiilor de Sănătate Publică, manageri de spitale și case de sănătate.
Printre experţii care vor fi prezenți la Oradea se află dr. Marco Zenati, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Harvard și chirurgul cardiovascular care a realizat prima operație cu un robot chirurgical din SUA; Natalia Trayanova, profesor la Universitatea Johns Hopkins, care a dezvoltat singurul algoritm care determină riscul de moarte subită la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, folosind inteligența artificială; dr. Dorin Comaniciu, vice-președintele global al Diviziei de sănătate a companiei Siemens; profesorul Michael Halberthal, directorul general al Spitalului Rambam, cel mai mare spital din nordul Israelului.
„Inovația în sănătate în Romania, la fel ca și digitalizarea sistemului de sănătate, se află în fază incipientă. Deși IT-știi și medicii români sunt apreciați internațional, luăm premii peste premii la olimpiadele de matematică, fizică, informatică, în ceea ce privește ecosistemul de inovație în tehnologie medicală, România este decalată cu zeci de ani față de alte țări. Aceasta se reflectă inclusiv în nivelul de digitalizare a sistemului nostru de sănătate, rămas și el la fel de în urmă. Din 2015, conferința internațională SSIMA Re:Imagine Healthcare contribuie la reducerea acestui decalaj, facilitând colaborări între comunitatea academică și de business din țară și din străinătate și atrăgând atenția liderilor internaționali din domeniu asupra potențialului acestei țări”, precizează dr. Elena Ovreiu, fondator al SSIMA – International School on Imaging for Medical Applications.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Primăria Oradea, cu susținerea Universității Politehnica din București, a Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și a Asociației Medici pentru România. Conferința SSIMA RE:Imagine Healthcare se bucură de Înaltul Patronaj al Președinției Române. Fondatori și organizatori ai evenimentului sunt Elena Ovreiu, doctor în tehnologie medicală, renumitul profesor israelian de origine română Alfred Bruckstein și antreprenorul George Haber, orădean de origine, unul dintre cei mai de succes români din SUA.
Încă de la început, conferința a beneficiat de un parteneriat cu Universitatea Technion din Israel, considerată una dintre cele mai bune universităţi din lume.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.