Angiograful de la Spitalul Clinic Judeţean Oradea a fost pus în funcţiune luni, timp de două zile dr. Milovan Slovenschi, de la Centrul cardio-vascular din Timişoara, efectuând şapte intervenţii invazive. Artizanul aducerii angiografului la Oradea a fost deputatul Cornel Popa, care anunţa, în urmă cu trei ani, intenţia sa de a pune bazele unui Centru cardio-vascular puternic în municipiul de pe Crişul Repede. Aparatul este de ultimă generaţie şi a costat 2,3 milioane de lei, primele piese sosind în luna noiembrie a anului trecut. Amenajarea spaţiului în care va funcţiona angiograful precum şi refacerea circuitelor au costat 500.000 de lei, alţi 550.000 lei fiind folosiţi pentru aducerea unor echipamente adiacente. Toţi banii au provenit de la Ministerul Sănătăţii.

"Încheiem azi un ciclu de trei ani de strădanii pentru ca Oradea să beneficieze de acest aparat. Luni şi marţi au avut loc primele intervenţii asupra pacienţilor bihoreni efectuate cu angiograful. Vreau să-i mulţumesc doctorului Slovenschi pentru largheţea sufletească de care a dat dovadă şi pentru sprijinul acordat. Acesta este primul pas pentru înfiinţarea Centrului cardio-vascular de la Oradea", a declarat Cornel Popa, care a adăugat că se va preocupa şi de asigurarea finanţării necesare pentru funcţionarea aparatului. De asemenea, Popa a precizat că dr. Milovan Slovenschi şi colegii săi de la Centrul cardio-vascular din Timişoara vor exploata, în continuare, angiograful, până când cei patru medici orădeni vor termina pregătirea în ceea ce priveşte cardiologia invazivă. În primele zile de la pornirea aparatului, au avut loc şapte intervenţii, patru luni şi trei marţi. Dr. Milovan Slovenschi a precizat că cei şapte pacienţi asupra cărora s-a intervenit cu ajutorul angiografului au vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani, majoritatea fiind bărbaţi. Potrivit lui Slovenschi o procedură de diagnosticare cu acest aparat costă între 300 şi 500 de euro, iar intervenţia chirurgicală propriu-zisă costă între 1.000 şi 3.000 de euro. În luna noiembrie, Ministerul Sănătăţii va distribui fondurile pentru asemenea intervenţii la centrele unde se practică cardiologia invazivă. Banii vor veni însă abia din luna ianuarie a anului viitor. Totuşi, dr. Slovenschi a anunţat că până la sfârşitul acestui an vor mai putea fi efectuate intervenţii pentru aproximativ 200 de pacienţi, materialele necesare fiind asigurate din fondurile Spitalului Clinic Judeţean. "Este un moment foarte important în istoria sistemului sanitar bihorean să avem în sfârşit, la Oradea, posibilitatea să salvăm cât mai multe vieţi. Pe parcursul ultimelor două zile, s-a văzut cât de necesar este să dispunem de aparatura performantă. Îi mulţumim deputatului Cornel Popa pentru entuziasmul cu care s-a implicat în acest proiect şi medicului Slovenschi, care a efectuat primele proceduri cu acest aparat", a declarat managerul Spitalului Judeţean, Emil Muţ Popovici.

Angiograful de la Oradea a costat 2,3 milioane de lei, primele piese sosind în luna noiembrie a anului trecut. Amenajarea spaţiului în care va funcţiona aparatul, precum şi refacerea circuitelor au costat 500.000 de lei, alţi 550.000 lei fiind folosiţi pentru aducerea unor echipamente adiacente. Toţi banii au provenit de la Ministerul Sănătăţii.