Diplomele de management spitalicesc sunt sublime, dar lipsesc
Cu fiecare zi în care conducerea Primăriei Oradea şi cea a Consiliului Judeţean Bihor refuză limpezirea controverselor legate de numirea managerilor la spitalele preluate în subordine, cele două instituţii sunt tot mai aproape de un nou proces în contencios cu Instituţia Prefectului judeţului Bihor. Ambele administraţii locale au refuzat să pună la dispoziţia juriştilor Prefecturii dosarele managerilor din care ar trebui să rezulte dacă aceştia îndeplinesc sau nu criteriile impuse de lege.
Modul în care administraţiile publice locale au înţeles să-şi impună propriii oameni la conducerea noilor unităţi spitaliceşti a ridicat câteva semne de întrebare, mai ales că, în opinia specialiştilor DSP Bihor, nu au fost respectate criteriile impuse de legislaţia în vigoare. Potrivit articolului 178 aliniat 2 bis din Legea 95/1006 "pentru spitalele clinice în care se desfăşoară şi activităţi de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală, managerul trebuie să fie cadru universitar sau medic primar şi să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii". Mai exact, absolvenţi ai cursurilor de management spitalicesc organizate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar.
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Primăriei Oradea, cei patru manageri nu ar fi absolvit acest curs impus prin lege. Managerul Spitalului Clinic Municipal, Ovidiu Laurean Pop, are un master în Management Sanitar European, la Spitalul Clinic de Psihiatrie, Alexandru Narcis are un masterat în Management European de Sănătate, iar Gavrilă Grebenişan, numit la conducerea Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie, inginer de profesie, este conferenţiar universitar. Nici unii dintre aceştia, la fel cum nici Maria Groze, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, nu sunt absolvenţi ai Cursurilor de management spitalicesc organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, cursuri agreate şi stabilite de Ministerul Sănătăţii, ci ar fi obţinut diplomele în Management Sanitar în urma absolvirii cursurilor de master organizate de Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Oradea, cu avizul Ministerului Învăţământului.
Instituţia Prefectului judeţului Bihor a solicitat Primăriei Oradea, respectiv CJ Bihor să fie transmise toate documentele care au stat la baza numirilor managerilor. Cele două instituţii s-au mulţumit doar să răspundă că toţi managerii îndeplinesc aceste condiţii. "Am solicitat Primăriei Oradea şi CJ Buhor să ne trimită dosarele managerilor de spitale pentru a ne convinge că sunt respectate criteriile impuse de lege. Cele două instituţii s-au mulţumit să ne trimită o simplă hârtie prin care precizează că aceste criterii sunt îndeplinite, fără să facă dovada cu documentele de studii ale managerilor. Mâine (azi - n.r.) le vom mai face o a doua adresă prin care le punem în vedere ca în termen de cinci zile să ne transmită dosarele managerilor", ne-a precizat prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea. În cazul în care cele două instituţii nu se conformează, acestea riscă un poces în contencios administrativ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.