Donarea de organe. Speranţe la început de an - Creşte numărul donatorilor
Anul trecut, în România, situația donării de organe a rămas exact ca în 2017. Au fost 65 de donatori reali, un număr foarte mic comparativ cu anii 2013-2016 când erau 130-150 de donatori. Conform medicului Carmen Pantiș, și în acest an spitalele din Oradea, Baia Mare și București au fost cele mai bune în recoltarea de organe.
În ciuda faptului că numărul de donatori este la jumătate comparativ cu anii 2013-2014, începând cu luna septembrie a anului 2018 atât în Oradea, cât și în întreaga țară s-a înregistrat o creștere ușoară a numărului de donatori.
Spitalele care au identificat donatori, i-au menținut și au reușit să finalizeze cu prelevare de organe în 2018 sunt cele judeţene din Oradea și Baia Mare și Spitalul de Urgență Floreasca din București. Un număr mai mic de donatori au fost la Deva, Cluj-Napoca, Iași, Bacău, Tg. Mureș, Piatra Neamț, Galați și Buzău (un donator chiar în noaptea de Anul Nou 2018 – 2019).
„Principalele impedimente sau obstacole în calea donării în 2017, cu prelungire în prima parte a anului 2018, au fost nenumăratele știri negative legate de medicina de transplant și difuzarea lor în presă, în mod deosebit la televiziunile care promovează știri de senzație, fără a verifica foarte bine ceea ce transmit. Toate aceste informații au dus la creșterea refuzului de a fi de acord cu donarea de organe, unul dintre argumente fiind lipsa de transparență în alocarea organelor recoltate și, în general, o lipsă de încredere în sistemul medical. În Oradea, s-a identificat același număr de donatori potențiali în 2017 și 2018 însă, comparativ cu anii anteriori, rata de refuz a crescut de la 20% la 40%, numărul de donatori scăzând de la o medie de 20 pe an la 8 donatori în 2017 și 13 în 2018. Începind cu luna septembrie a anului 2018, atât în Oradea, cât și în țară, s-a înregistrat o creștere ușoară a numărului de donatori. La asta a contribuit și faptul că pe 5 iulie 2018 a fost numită la conducerea Agenției Naționale de Transplant doamna dr. Anca Băculea, medic primar chirurg din Cluj și, la sfârșitul anului 2018, a fost numit coordonator național domnul dr. Andrei Leşan, medic primar pneumolog”, a declarat coordonatorul județean de transplant Bihor, Carmen Pantiș, pentru ziarul Crișana.
Ce se poate face pentru cei care mor pe liste?
Numărul pacienților aflați pe listele de așteptare în centrele universitare care realizează procedurile de transplant este foarte mare și lista de așteptare este într-o dinamică permanentă, deoarece unii pacienți sunt transplantați, alții mor în așteparea unui organ salvator și zilnic apar cazuri noi de pacienți care au boli terminale și singura salvare este transplantul unui organ sănătos.
„Numărul pacienților care așteaptă un organ este cel mai mare pentru rinichi, ficat, cord, plămân și țesuturi: cornee, piele, oase, tendoane. În Bihor se recoltează de la majoritatea donatorilor reali ficat și rinichi, în cazuri speciale cord și plămâni. Un succes important în medicina de transplant în Romania, în 2018, a fost efectuarea primelor proceduri de transplant pulmonar la Spitalul Sf. Maria din București. Ultimul transplant din România, în 2018, s-a finalizat cu plămânii unui donator din Oradea, realizându-se primul transplant la o pacientă cu boală respiratorie terminală, fibroza pulmonară, a cărei evoluție a fost foarte bună. Mulțumim mult tuturor familiilor din Bihor care au spus DA pentru donarea de organe, DA pentru viață, în cei 11 ani de când se desfășoară programul de identificare de donatori la Spitalul Județean”, mai spune Carmen Pantiș, care crede că la îmbunătățirea ratei și a creșterii numărului de donatori ar ajuta o implicare foarte bună și corectă a presei scrise și a celei vizuale pentru promovarea poveștilor pacienților aflați pe lista de aștepare, dar și a cazurilor de transplant reușite.
„Promovarea conceptului de moarte cerebrală în toate secțiile și clinicile ATI din România, cursuri și training pentru tot personalul medical implicat în îngrijirea donatorilor aflați potențial în moarte cerebrală, ar putea ajuta. Întâlniri între studenți, cadre medicale, presă și reprezentanți ai cultelor religioase, cu dezbaterea transparentă a acestei teme sensibile, dar de interes general pentru opinia publică, societatea și toți factorii implicați, începând de la pacientul de pe lista de așteptare, fragil și de foarte multe ori disperat, și terminând cu filosofii și oamenii importanți ai societății, care au și ei un cuvânt de spus legat de acest subiect, ar putea schimba situația”, mai spune medicul.
În ceea ce privește anul care a început, Carmen Pantiș crede că preluarea președinției Consiliului UE ar putea fi un început pentru revigorarea donării.
„Sper ca 2019 să fie un an mai bun pentru programul de identificare de donatori în Bihor și în România, mai ales că, în această perioadă, România deține Președinția Consiliului UE, care consideră că, în domeniul medical, donarea de organe reprezintă o prioritate. Pe 18 februarie se va desfășura un eveniment la Parlamentul European, unde va fi o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților competente din toate statele UE și se va discuta despre donarea de organe și prioritățile din medicina de transplant”, mai spune Carmen Pantiș.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.