Cele mai populate locuri în timpul verii sunt, fără discuţie, ştrandurile. Cu mic cu mare, orădenii s-au obişnuit să petreacă zilele călduroase fie întinşi la soare pe marginea bazinului, fie bălăcindu-se în apă. Ceea ce nu ştiu unii este că se expun unui pericol "invizibil", dar dăunător pentru sănătate.

Pe toată durata verii, ştrandurile nu vor duce lipsă de clienţi, iar dacă nu au grijă de ei, nici secţiile de dermatologie nu vor duce lipsă de pacienţi. Din păcate, în intervalul menţionat, mulţi orădeni ajung la medicul dermatolog cu iritaţii, infecţii sau ciuperci de piele, luate de cele mai multe ori din apa de la ştrand. Potrivit dermatologului dr. Florica Sărac, şefa Secţiei de Dermatologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, apa caldă este mediul propice de dezvoltare a bacteriilor, tocmai de aceea riscul apariţiei unei ciuperci sau infecţii este mai ridicat la ştrand. "Administraţia ştrandurilor trebuie să conştientizeze riscurile care apar, dacă bazinele nu sunt curăţate, apa nu este schimbată în intervalul indicat, iar punctele sanitare neîngrijite. Având în vedere că la ştrand merg sute, poate mii de oameni într-o singură zi, microbii şi germenii se pot răspândi cu uşurinţă, iar nerespectarea normelor de igienă facilitează apariţia ciupercilor", a explicat dr. Sărac. Aceasta mai precizează că cele mai întâlnite infecţii apar la nivelul membrelor inferioare, zonele inghinale sau la nivelul buzelor. "Anul trecut chiar am avut un caz mai grav de îmbolnăvire. A fost vorba despre un bihorean care avea infecţie cu tuberculoză, provocată de bacilul tuberculos, luat de la piscină", a mai spus specialistul. Pentru prevenirea apariţiei sau răspândirii infecţiilor şi ciupercilor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bihor organizează periodic investigaţii la ştrandurile din oraş şi zona arendată. Potrivit comisarului Traian Bejan, în perioada estivală, inspecţiile la ştrand se efectuează în mod constant.

La nivelul judeţului, nu au fost constatate nereguli, cel puţin până în momentul de faţă. Pentru o vară liniştită, lipsită de griji şi evenimente neplăcute, dr. Sărac recomandă cetăţenilor care frecventează ştrandurile să folosească duşul după fiecare îmbăiere, soluţii de curăţare şi evitarea expunerii la soare între orele 10:00 şi 16:00.