Cu toate că reprezentanţii Primăriei Oradea au anunţat, încă de la începutul procesului de descentralizare a spitalelor, că viitorii directori nu vor fi numiţi pe considerente politice, sunt voci care contestă acest lucru şi îl consideră ilegal. De asemenea, şansele ca unificarea spitalelor orădene să se concretizeze sunt destul de ridicate, mai ales că municipalitatea va aplica reforma în sistemul medical orădean prin crearea unui consiliu de administraţie comun, pentru toate cele patru spitale.

 

Proaspăt instalaţi în noile funcţii de conducere a Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", Spitalul de Psihiatrie, cel de Pneumoftiziologie şi de Obstetrică-Ginecologie, directorii numiţi săptămâna trecută de edilul şef al Oradiei, Ilie Bolojan, şi-au şi intrat în rol. Cât despre foştii şefi ai celor patru spitale, aceştia au fost nevoiţi să se conformeze, cel puţin pentru moment, eliberând locul de manageri, respectiv directori medicali, fie că au fost sau nu de acord cu această schimbare. După cum anunţă fosta şefă de la Spitalul Clinic Municpal, dr. Marlene Crişan, era de aşteptat ca primarul să aducă modificări semnificative în spitale, "dar nu atât de aberante". "Au folosit criteriul cel mai pur politic pe care l-am întâlnit până acum şi este de-a dreptul păcat, atât pentru spitale, cât şi pentru pacienţi. Mi se pare absolunt aberant, iar scopul noilor numiri de directori nu este acela de a ajuta spitalele, ci de a le unifica", a explicat ex-managerul. În opinia sa, descentralizarea înseamnă, practic, unificarea celor patru spitale, despre care se tot vorbeşte de mai bine de doi ani, şi externalizarea serviciilor, precum spălătoriile şi bucătăriile, iar formarea unui consiliu de administraţie comun este primul pas spre uniune. "Eu am fost numită directoare prin ordin de ministru şi normal este să fiu demisă de aceeaşi autoritate", a mai adăugat medicul.

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Oradiei anunţa că directorii au fost numiţi pe baza competenţelor şi abilităţilor pe care le deţin în administrarea unei instituţii. De cealaltă parte, şi fostul manager al Spitalului de Psihiatrie, dr. Gheorghe Oros, spune că nu se doresc persoane competente în conducerea spitalelor şi totul a fost făcut pe principii politice. "Am predat spitalul într-un moment de glorie. Consider că sunt alte interese în spatele acestor numiri şi nu vor să pună persoane competente. Eu am luptat pentru binele spitalului şi al pacienţilor şi nu percept modalitatea prin care am fost schimbaţi", a explicat dr. Gheorghe Oros, ex-directorul Spitalului de Psihiatrie.

 

Cu toate acestea, niciunul dintre directorii demişi nu a anunţat că va contesta în instanţă decizia munipalităţii, există şanse ca unii dintree ei să participe la concursul pentru ocuparea posturilor de manageri, respectiv directori medicali, care vor avea loc peste cel mult două luni.