Elevii din clasele I şi a V-a, verificaţi la coloană
Cei 3.532 de elevi din clasele I (1751 elevi) şi a V-a (1781 de elevi) din 31 de unităţi de învăţământ din Oradea sunt aşteptaţi să-şi facă examenele medicale gratuite. Viceprimarul Biro vrea introducerea gimnasticii medicale în şcoli, pentru elevii claselor primare.
Probleme cu coloana încă de mici
Conform calendarului activităţilor Programului de screening al stării de sănătate a elevilor din clasele întâi şi a cincea din anul şcolar 2011-2012, acesta va include şi verificarea eventualelor deficienţe ale coloanei. Astfel, cel de-al doilea an de program de screening şcolar, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie 2011 - 15 februarie 2012, va demara cu listele elevilor înscrişi în clasele întâi şi a cincea în anul şcolar 2011-2012 în unităţile de învăţământ din Oradea (31 octombrie); aprobarea prin hotărâre a Consiliului Local a bugetului destinat programului de screening (până la 31 decembrie); desfăşurarea programului de screening (15 februarie - 18 mai 2012); prezentarea raportului final al programului de screening, concluzii, recomandări (până la 15 iunie 2012). „Având în vedere faptul că medicul şcolar are obligaţia de a urmări anual fiecare elev din punct de vedere somatometric pentru depistarea precoce a obezităţii, nanismului şi viciilor de postură (deficienţe ale coloanei vertebrale), propunem ca şi aceşti parametri să fie înregistraţi în raportul programului de screening pentru elevii claselor întâi şi a cincea. Mai ales că în jur de 50-60% dintre ei au probleme cu coloana. Pentru acest lucru vom propune ca finalitate a programului de screening întocmirea unui memoriu adresat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu recomandarea introducerii în programa şcolară de educaţie fizică a orelor de gimnastică medicală pentru corectarea acestor deficienţe", a precizat Biro Rozalia. În acest an şcolar elevii claselor I şi a V-a vor beneficia de mai multe examene medicale: hemoleucogramă, coproparazitologic. „În ceea ce priveşte examenul ORL şi audiograma, grupul de lucru a constatat că în cadrul acestor investigaţii nu au fost depistate tulburări grave sau boli cronice, în consecinţă acestea au fost eliminate", a mai spus viceprimăriţa.
Ore de gimnastică medicală în clasele primare
Ca pe viitor elevii să nu aibă probleme cu deviaţiile de coloană, Biro Rozalia va solicita Ministerului Învăţământului introducerea orelor de gimnastică medicală în clasele de gimnaziu. „Vom face o solicitare atât Ministerului Învăţământului, cât şi Ministerului Sănătăţii. Vom cere ca pe lângă orele de sport să fie introduse şi ore de gimnastică medicală. Vom solicita Ministerului Sănătăţii să ne ajute cu studenţi de la fiziokinetoterapie, care să se ocupe de orele de gimnastică medicală în şcoli", şi-a exprimat dorinţa Biro. Examenele medicale din acest an ar urma să fie făcute cu sprijinul medicilor şcolari şi al medicilor de familie. Chiar dacă anul trecut Primăria a pus la bătaie 110.000 lei pentru efectuarea examenelor medicale în rândul elevilor s-au cheltuit doar 44.000 de lei. „Vom propune aceeaşi sumă ca şi anul trecut, adică 110.000 lei, şi pentru screening-ul din acest an", a declarat Biro Rozalia.
chiar TITLUL ERA POTRIVIT SA FIE COMPLE SCRIS.Abia in rindul al 10-a se scrie =coloana vertebrala=/nu de alta dar era.....normal sa nu facem economie de CUVINTE. iertati si cugetati. i i