Oradea va găzdui, din 5 septembrie, în premieră, „Conferința  Internațională de Tehnologie Medicală SSIMA Re: Imagine Healthcare”, eveniment medical de mare anvergură, unic în Europa de Est, aflat la a VI-a ediție.

Oradea va reuni timp de cinci zile, sub cupola SSIMA, cele mai importante resurse academice, de practică medicală și de business în domeniul aplicării noilor tehnologii în sănătate.

„Estimăm că evenimentul care va avea loc în sala mare a Primăriei Oradea va aduna cca 200 de participanți, veniți din toate colțurile lumii. Ceea ce este important e că, la final, inovațiile din domeniul medical vor ajunge la foarte mulți specialiști din sănătate, iar apoi, prin intermediul unităților sanitare, a medicilor, la pacienții care au atâta nevoie de ele. Oradea are în prezent două evenimente de top în domeniul inovării, unul în sectorul bancar - conferința de fintech, respectiv unul în sectorul medical - conferinţa SSIMA, pe care dorim să le dezvoltăm cât mai mult în următorii ani”, a precizat city-managerul Mihai Jurca.

Conferința organizată de Școala Internațională de Imagistică cu Aplicații în Medicină (SSIMA), în parteneriat cu Primăria Oradea și Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României, sub egida celei mai prestigioase societăți profesionale din acest domeniu, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI).

Totodată, evenimentul are loc cu susținerea Universității Politehnica din București, a Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) și a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Printre cei 40 de invitați se numără profesori de renume internațional de la Harvard, Oxford, Johns Hopkins, Stanford, precum și miniștri și secretari de stat.

Timp de o săptămână vor fi discutate subiecte legate de digitalizarea spitalelor (tehnologii care folosesc inteligența artificială, precum colonoscopia digitală, patologie digitală), chirurgie robotică, medicină de precizie, precum și trei paneluri dedicate managementului situațiilor de urgență în spitale, investițiilor și creșterii ecosistemului de inovație în sănătate în România și digitalizării sistemului de sănătate din România.

 

Cum poate tehnologia și inteligența artificială să salveze vieți

Tema principală a conferinței, cum poate tehnologia și inteligența artificială să salveze vieți, va cuprinde 5 subteme: tehnologia ajută la depistarea mai rapidă și eficientă a cancerului de colon - soluție de eficientizare a colonoscopiei prin analiză video, pe baza de inteligență artificiala, prin care rata de detecție a polipilor crește la 97% spre deosebire de 60%, cât este în prezent; metoda care, pe bază de inteligență artificială, identifică pacienții cu risc crescut de stop cardiac, altfel încât să ajute personalul medical în prioritizarea acestora în vederea implantării unui defibrilator; eficientizarea imunohistochimiei prin analiza imaginilor cu ajutorul inteligenței artificiale; medicina de precizie în radioterapie și conceptul de patient twinning; medicina de precizie și medicina computațională pentru dezvoltarea și implantarea stenturilor.

Printre participanții care și-au confirmat prezența se numără: Natalia A. Trayanova, de la Johns Hopkins University, USA - pionier în cardiologie computațională, cea care a creat software-ul pentru detectarea parametrilor care indică riscul de moarte subită, Alon Wolf, vicepreședinte Technion, de la Israel Institute of Technology - expert internațional în roboți de chirurgie. A înființat și conduce un laborator de cercetare în Israel, renumit și apreciat în toată lumea, care a fost vizitat de-a lungul timpului de Barack Obama, Angela Merkel. Co-fondatorul companiei MedRobotics, chirurgul Marco A. Zenati, de la Harvard Medical School, USA, a realizat prima operație cu un robot chirurgical în SUA. Conduce Departamentul de Chirurgie de la Harvard Medical School. Co-fondator al companiei MedRobotics, Michael Bronstein, de la Oxford University, UK - profesor de Inteligență Artificială la Oxford, conduce departamentul de R&D al Twitter UK. Inovator, invesitor, fondator de companii, Richard Passov, de la UC Berkeley`s Fung Institute, USA, fost vicepreședinte și trezorier Pfizer, actual investitor, Moshe Dunie, fost vicepreședinte al Microsoft, a condus echipa care a creat

Windows 95. Unul dintre primii angajați ai companiei și un apropiat al lui Bill Gates, Idit Matot, de la Tel Aviv Medical Center, director al Departamentului de chirurgie al Tel Aviv Medical Center și fost președinte al Societății de Anestezie și Terapie Intensivă din Israel, Dorin Comaniciu - vicepreședinte global pentru Inteligență Artificială și Inovație Digitală a companiei Siemens Healthineers și Michael Halberthal - specializat în pediatrie, este, din 2019, directorul general al spitalului Rambam, cel mai mare spital din Nordul Israelului.