Datoriile spitalelor au fost numărate, cântărite şi raportate. Direcţia de Sănătate Publică şi Casa de Asigurări de Sănătate au finalizat raportul solicitat de Ministerul Sănătăţii cu privire la arieratele unităţilor medicale cu paturi din Bihor trecute în subordinea autorităţilor locale. Totalul datoriilor înregistrate la nivel de judeţ este uriaş.

„Controalele mixte ale Direcţiei de Sănătate Publică şi Casei de Asigurări de Sănătate cu privire la situaţia financiară a unităţilor sanitare cu paturi a fost încheiată, astfel că la 30 iunie 2010 totalul obligaţiilor de plată la nivelul judeţului Bihor este de 20.586 mii lei", ne-a declarat directorul coordonator al DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă. Cele mai mari datorii le are Spitalul Clinic Judeţean cu 13.829 mii lei, Spitalul Municipal Oradea cu 3.277 mii lei şi Spitalul Clinic de Psihiatrie cu 1.212 mii lei. Celelalte spitale cu datorii către diverşi furnizori de servicii medicale sau utilităţi sunt Spitalul Municipal Beiuş cu 678 mii lei, Spitalul Municipal din Marghita cu 636 mii lei, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie cu 416 mii lei şi Spitalul de Pneumoftiziologie cu 538 mii lei.

Până la 30 iunie spitalele au acumulat, la nivel naţional, datorii de aproximativ 859 milioane de lei noi, sumă ce va fi achitată de la bugetul de stat, fondurile fiind alocate de Ministerul Sănătăţii.

Într-un comunicat de presă CAS Bihor a anunţat că va achita unele datorii mai vechi pe care le are, din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. "Au fost aprobate sume pentru stingerea obligaţiilor unităţilor sanitare publice cu paturi, înregistrate peste termenul de scadenţă la data de 30 iunie 2010 şi neachitate la data apariţiei Ordinului MS nr.1121/18.08.2010", se arată în comunicatul CAS Bihor. În total, spitalele din Bihor primesc 20.428.000 de lei, însă din aceşti bani nu pot decât să îşi plătească datoriile, nu să îşi facă angajamente noi.

De asemenea, CAS Bihor are la dispoziţie 29.378.000 de lei pentru a plăti farmaciilor consumul de medicamente rămas neachitat din 2009, precum şi cel din luna ianuarie a acestui an şi parţial din februarie. În plus, CAS are disponibili încă 28.011.000 lei pentru eliberarea medicamentelor în 2010, însă aceşti bani ajung doar pentru trei luni: „CAS Bihor va putea accepta facturile însoţitoare ale reţetelor eliberate de către farmacii în lunile iunie, iulie şi august 2010, urmând ca eliberarea reţetelor în luna septembrie să se facă în limitele creditelor de angajament alocate", se arată în comunicat.