În primele patru luni ale anului 2007 au fost confirmate opt cazuri de botulism în mai multe judeţe ale ţării, printre care şi Bihorul. Numărul îmbolnăvirilor a fost mai mare decât anul trecut, când afecţiunea a făcut în aceeaşi perioadă de timp cinci victime. Prin urmare, Ministerul Sănătăţii Publice a transmis populaţiei un set de recomandări pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare severe. Printre judeţele unde s-au înregistrat cazuri de botulism s-a numărat şi Bihorul, unde o persoană a avut de suferit din cauza acestei afecţiuni, alături de alte şapte persoane din judeţele Mureş, Bacău, Vâlcea şi Harghita. Unul dintre cei doi pacienţi din judeţul Mureş afectaţi în acest an de botulism a decedat. În schimb, în Bihor nu s-a înregistrat niciun deces din cauza botulismului. Potrivit informaţiilor furnizate de biroul de presă al MSP, boala apare în urma consumului de alimente contaminate, în special conserve preparate în casă, slănină, cârnaţi afumaţi, peşte afumat sau sărat, carne în untură etc. Pricipalele semne ale bolii sunt: - tulburări digestive moderate: uscăciunea mucoasei bucale, greaţă, dureri abdominale, cefalee, ameţeli, astenie accentuată, paralizii flasce, mai frecvente sunt cele oculare - oftalmoplegie, manifestări oculare (diplopie, strabism), paralizii faringiene, înghiţire dificilă, voce răguşită, vorbire dificilă, iar în cazurile severe, paralizii ale muşchilor din zona gâtului, ale membrelor, ale muşchilor respiratori, cu insuficienţă respiratorie. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, MSP şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile recomandă populaţiei să evite consumul conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă care nu au fost sterilizate prin fierbere (minimum 30 de minute) sau care au capac bombat şi al alimentelor cu aspect şi miros neplăcut. De asemenea, specialiştii indică să se efectueze atent şi riguros curăţarea şi spălarea produselor vegetale, să se conserve la rece mâncărurile incomplet preparate sau produsele alimentare perisabile. Nu trebuie hrănite animalele cu alimente care au aspect şi miros neplăcut. Recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut trebuie bine curăţate şi fierte. Orice preparat conservat în casă este bine să fie fiert peste 10 minute, conservele de vegetale prezentând cel mai mare risc. Este indicat ca populaţia să evite prepararea alimentelor cu mai mult de două - trei ore înaintea consumului, dacă nu pot fi păstrate ulterior la rece, temperatura optimă de refrigerare fiind între 4 şi 8 grade Celsius. Alimentele destinate sugarilor trebuie preparate doar înaintea administrării, evitându-se reîncălzirea sau păstrarea la frigider. Temperatura optimă de preparare a alimentelor este de peste 70°C, fiind indicată evitarea contactului între acestea şi cele crude. Să nu uităm de spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei şi înainte de masă. La apariţia primelor simptome de boală se recomandă prezentarea imediată la medicul de familie sau la spital.