Cătina albă are un conţinut bogat în componente nutritive esenţiale pentru sănătatea pielii şi are ca efect încetinirea procesului de îmbătrânire. Acest lucru este valabil atât pentru pielea de la exteriorul corpului, cât şi pentru cea din interior, preparatele din cătină albă dovedindu-se utile şi în tratamentul bolilor tubului digestiv. Toată planta este medicinală însă organul cu cele mai multe substanţe active este fructul. Siropul de cătină obţinut din fructe prin presare la rece concurează cu folosirea fructelor proaspete, întrucât acest sirop păstrează nealterate şi fără să se piardă toate substanţele active terapeutic. Pulpa din fruct se ridică în strat la suprafaţa siropului, iar deasupra ei se găseşte o peliculă de ulei, care dă siropului calitate terapeutică dar şi îl protejează. Pentru obţinerea siropului de cătină se selectează fructele cele mai portocalii, acestea fiind cele mai bogate în vitamine. Este bine ca fructele să se prelucreze în ziua recoltării; se spală sub jet de apă, apoi se presează (poate fi folosită presa pentru struguri). Siropul obţinut, fără adaos de apă, se introduce într-un agitator din inox, unde se adaugă îndulcitorul: zahăr sau miere de albine. Urmează agitarea, care este un proces mecanic ce poate dura mai multe ore, chiar până la 10 ore, după care siropul se pune în sticle închise ermetic. Siropul de cătină obţinut astfel, prin presare la rece, se consumă diluat cu apă minerală sau cu alte lichide, raţia zilnică fiind de 3-4 linguri. Porţia zilnică se poate dublă în cazul eforturilor prelungite fizice şi intelectuale. În general, acest sirop nu se administrează seara, întrucît poate tulbura somnul datorită energizării produse. În Rusia, unde creşte pe suprafeţe întinse, cătina albă este numită "ananas siberian", datorită sucului plăcut dar şi proprietăţilor revigorante. Produse din cătină albă au fost utilizate în alimentaţia cosmonauţilor, datorită efectului energizant şi echilibrant dar şi de mărire a rezistenţei organismului la acţiunea radiaţiilor cosmice.