Halatele albe vor apela la robele negre pentru recuperarea datoriilor CAS
Conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă din Oradea se pregăteşte să dea în judecată Casa de Asigurări de Sănătate Bihor dacă nu va reuşi să recupereze aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, bani pentru acoperirea serviciilor medicale suplimentare şi a cazurilor tratate de medici peste valoarea contractului negociat.
Bugetul sănătăţii bihorene se află într-un cerc vicios, unde lipsa fondurilor şi datoriile acumulate blochează rezolvarea situaţiei. Unităţile sanitare din judeţ nu sunt singurele care au de plătit sume fabuloase, reprezentând datoriile acumulate în ultimele luni către furnizori, pe lista restanţierilor adăugându-se şi Casa de Asigurări de Sănătate Bihor. Fiind şi cea mai mare unitate medicală din judeţul Bihor, Spitalul Clinic Judeţean face cu greu faţă presiunilor venite din partea furnizorilor, către care are mari datorii, aproximativ 14 milioane de lei. "Am început deja procedurile pentru recuperarea banilor şi de trei săptămâni încercăm să găsim metode de conciliere. Ştiu că problema porneşte de la un nivel mai înalt, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar această problemă trebuie rezolvată cât mai repede", a explicat managerul unităţii spitaliceşti, dr. Florian Bodog. De asemenea, Spitalul Judeţean este singurul care nu are autorizaţie sanitară, document pentru care trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Cu toate acestea, are, însă, un plan de conformare cu termene şi măsuri care trebuie respectate. Dr. Bodog a mai precizat că până la jumătatea lunii viitoare vor trebui să găsească o soluţie pentru recuperarea celor 60 de miliarde de lei vechi pe care trebuie să le deconteze CAS Bihor spitalului, dacă nu, va da instituţia în judecată.
Şi CAS are de recuperat
La rândul său, CAS are de recuperat peste 13.700.000 de lei de la persoanele care nu şi-au achitat contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Cu toate că se luptă să îşi recupereze banii, CAS are de returnat sume de bani spitalelor din judeţ cu care se află în contract. Instituţia are de achitat către unităţile sanitare cu paturi din Bihor peste 1.782.275 de lei, reprezentând diferenţa de plătit din creditele de angajament pentru anul trecut pentru serviciile efectuate în luna decembrie 2009, dar cu termen de plată în 2010.
Potrivit informaţiilor furnizate, Casa de Asigurări are de achitat 6 milioane de lei Spitalului Clinic Judeţean, 322 de mii de lei - Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie, 163 de mii de lei - Spitalului de Psihiatrie din Ştei şi încă 139 de mii de lei - unităţii sanitare din Nucet. Pe lângă aceste sume pe care instituţia le are de plătit, mai trebuie să dea Centrului de Sănătate din Valea lui Mihai 8,5 mii de lei şi Spitalului Clinic de Recuperare Medicală din staţiunea turistică Băile Felix, alţi 7,7 mii de lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.