În căutarea cardului de sănătate pierdut (de CJAS)!
Comoditatea şi lipsa de respect a birocraţilor din sănătate provoacă mari neajunsuri asiguraţilor. Cardul european de asigurări sociale de sănătate, denumit şi "card european", este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.
La ce e bun cardul european de sănătate
Cardul european se eliberează pe cheltuiala asiguratului de către Casa de asigurări de sănătate la care acesta este asigurat. Emiterea cardului european nu poate fi refuzată de casa de asigurări de sănătate decât în situaţia în care asiguratul nu face dovada plăţii la zi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Cardul european poate fi utilizat de către asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.
Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda asistenţa medicală necesară titularilor cardului european emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, în perioada de valabilitate a cardului şi în aceleaşi condiţii ca pentru persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România.
Unde e cardul Lucreţiei Creţ?!
Lucreţia Creţ, din Vintere, ne-a sesizat că a depus, pe data de 1 octombrie 2008, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor, un dosar pentru eliberarea unui card european de sănătate. Acest dosar conţinea cererea-tip, copie după buletinul de identitate, respectiv după cuponul de pensie, adică toate documentele pe care le prevede legea, dar, în mod revoltător, nici până în prezent nu a primit cardul sau vreun răspuns de la CJAS Bihor. Contactată în legătură cu acest caz, Oana Giurcă, purtătoarea de cuvânt a CJAS Bihor, ne-a informat: "Cardul de sănătate solicitat de Lucretia Creţ se eliberează după şapte zile lucrătoare de la depunerea dosarului. Dacă firma de curierat nu o găseşte pe dna Creţ, atunci acest card stă la firma de curierat timp de 14 zile lucrătoare. După aceste 14 zile, dacă solicitantul nu se prezintă la firma de curierat (care, unde?!), cardul revine la CJAS Bihor. Pentru mai multe detalii, solicitantul trebuie să dea un telefon la CJAS Bihor şi să întrebe despre card". Nu se precizează, însă, numele firmei de curierat cu care CJAS Bihor are contract, unde are aceasta sediul sau măcar un număr de telefon.
Presupunând că firma de curierat a căutat-o pe Lucreţia Creţ şi nu a găsit-o, în lipsa oricărei informaţii referitoare la cardul de sănătate, aceasta nu avea de unde să ştie ce s-a întâmplat cu documentul. Credem că CJAS Bihor avea datoria să îi trimită asiguratei o scrisoare cu toate informaţiile pe care purtătoarea de cuvânt ni le-a furnizat nouă. Dar unde respect nu e, nimic nu e.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.