Poluarea aerului ne afectează căile respiratorii încă dinainte de naştere şi stă la originea maladiilor respiratorii ale locuitorilor din oraşele poluate, conform unui studiu al cercetătorilor elveţieni.

Ce "surprize" aduce aerul poluat
Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Calgary au descoperit că cei mai mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu apendicită au fost internaţi în spitale în zilele când poluarea atingea nivelul maxim. Studiul efectuat demonstrează că poluarea poate inflama ţesuturile, fiind responsabilă şi de amigdalită şi laringită. Principalii poluanţi prezenţi în aerul oraşelor afectează considerabil sănătatea locuitorilor. Oxizii de azot sunt poluanţi care provin în special din trafic şi sunt foarte toxici, atât pentru oameni, cât şi pentru animale. Concentraţia de ozon la nivelul solului provoacă iritarea tractului respirator şi iritarea ochilor. În concentraţii mari, acesta poate provoca reducerea funcţiei respiratorii. Poluarea aerului cu pulberi în suspensie înrăutăţeşte simptomele astmului, cauzând tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută de pulberi poate cauza cancer şi moarte prematură.

Oradea are, încă, "atmosferă respirabilă"
Aerul din Oradea este departe de a fi curat, dar nu e atât de poluat încât să ne pună în pericol sănătatea. Cel puţin asta susţin reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor: "A.P.M. Bihor, prin Serviciul Monitoring, Sinteză şi Coordonare, monitorizează calitatea aerului în municipiul Oradea, prin intermediul a două staţii manuale, amplasate la sediul A.P.M. Bihor şi Spitalul Municipal "Vasile Curteanu" din Oradea (fostul Spital de Copii), şi a trei staţii automate de monitorizare a calităţii aerului amplasate la sediul APM Bihor - o staţie de fond urban, care măsoară concentraţiile de SO2, NOx, CO, O3, pulberi în suspensie; staţia meteo de pe strada Matei Corvin (Episcopia Bihor), la Şcoala "Iuhasz Gyula" - staţie industrială, care măsoară prezenţa în aer a poluanţilor determinaţi SO2, NOx, CO, O3, COV şi a pulberilor în suspensie; staţia meteo din strada Nufărului - McDonalds-Drive - staţie de trafic, care măsoară concentraţia pentru aceiaşi poluanţi determinaţi. Conform datelor înregistrate de Serviciul Monitoring, Sinteză şi Coordonare din cadrul A.P.M. Bihor, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită pentru poluanţii monitorizaţi din aer", a declarat Călin Mocan, director APM Bihor. Iată şi punctul de vedere, în ce priveşte poluarea, al purtătorului de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, dr. Dorel Ţârţ: "În Oradea, nu se înregistrează depăşiri ale valorilor maxime admisibile ale poluării aerului. Poluare există în oraş, dar cea fonică este mai dăunătoare. În cazul poluării atmosferei, se pot produce afecţiuni respiratorii şi alergii. În cazul poluării alimentelor şi apei, se produc toxiinfecţii alimentare. Valorile poluării aerului în Oradea nu sunt alarmante, înscriindu-se în limitele normale. Cel mai nociv factor de poluare este, la ora actuală, fumatul!"