În sprijinul persoanelor cu autism
Ieri, în Sala Festivă a Primăriei Oradea a avut loc deschiderea Cursului de perfecţionare şi consfătuire cu participare internaţională organizat transfrontalier (Oradea - Bekescsaba), pe tema "Probleme medico-socio-psihopedagogice ale autismului".
Cursul a fost organizat de către Asociaţia SOS Autism Bihor, Serviciul de Ajutor Maltez - Filiala Oradea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Spitalul Clinic CF Oradea, Asociaţia Naţională a Psihologilor Şcolari şi Casa Corpului Didactic Bihor. Cursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: prima, care a avut loc la Sala Festivă a Primăriei, pentru medici şi psihologi, iar cea de-a doua, susţinută la Hotel Continental Oradea, pentru psihopedagogi, pedagogi, cadre didactice, asistenţi sociali, medicali şi părinţi. "Această conferinţă a fost organizată cu scopul de a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte autismul, dat fiind faptul că situaţia persoanelor cu această afecţiune este îngrijorătoare", a menţionat Emil Cocian, vice-preşedinte al Asociaţiei SOS Oradea. În prezent în cadrul asociaţiei sunt înregistrate 36 de familii din judeţul Bihor care au în îngrijire 38 de persoane cu autism dintre care 4 sunt adulţi. Scopul Asociaţiei este acela de a crea un mediu majoritar tolerant prin organizarea unor campanii de informare şi sensibilizare a opiniei publice în înţelegerea şi acceptarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist. De asemenea, părinţilor li se oferă îndrumare către un specialist şi posibilitatea de a-şi înscrie copiii în centre de diagnosticare şi evaluare.
"Noi sperăm că prin acest curs am atras atenţia cât mai multor persoane şi cred că am sensibilizat cetăţenii în legătură cu drepturile pe care le au persoanele cu autism", a specificat Gabriela Bacsadi, preşedintele Asociaţiei SOS Oradea. Cursul se încheie azi, printr-o călătorie de studiu şi documentare privind programul pentru autişti implementat la Bekescsaba în Ungaria.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.