Încep virozele de sezon - 178 de bihoreni băgaţi în spitale
Deşi este perioada anului când farmaciile sunt la fel de des vizitate ca mall-urile, numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii nu este mai mare nici ca cele din săptămânile trecute nici ca cele din sezonul trecut. Cel puţin aşa susţine Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului (DSP) Bihor care le recomandă bihorenilor să se ferească totuşi de răceli.
La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 28.11.2016 – 4.12.2016, au fost raportate 2.104 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în scădere faţă de săptămâna precedentă (4.654 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (2.133 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2015-2016). Din cele 2.104 cazuri au necesitat internare 32 cazuri. În ceea ce priveşte pneumonia şi bronhopneumonia, au fost raportate 468 de cazuri, în scădere faţă de săptămâna precedentă (1.265 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (754 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2015-2016). Din cele 468 cazuri au necesitat internare 146 cazuri.
DSP Bihor a preluat de la Ministerul Sănătăţii în ultimul trimestru al anului 2016 8.600 doze vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor la risc. A fost raportat, pentru data de 4.12.2016, un stoc de vaccin gripal de 418 doze la medicii vaccinatori. Astfel, începând din luna octombrie 2016 şi până în 4.12.2016 au fost imunizate antigripal 8.182 persoane la risc din judeţul Bihor din dozele furnizate gratuit de Ministerul Sănătăţii.
Pentru prevenirea infecţiilor acute ale căilor respiratorii DSP Bihor recomandă populaţiei optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola), spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică).
În caz de strănut este importantă folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi. Evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări) este şi ea recomandată, la fel ca vaccinarea antigripală şi respectarea deciziile personalului din spitale, în cazul instituirii măsurilor de carantină.
Se mai recomandă autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi anunţarea telefonică, în cel mai scurt timp posibil, a medicului de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.