Investigaţiile PET/CT rămân nesubvenţionate de CNAS
Situaţia precară din sistemul sanitar este dezbătută, timp de două zile, de peste 500 de cadre medicale cu ocazia desfăşurării Simpozionului Internaţional de PET/CT, care are loc în Băile Felix. Evenimentul se bucură de participarea mai multor profesori străini, specialişti de prestigiu în domeniul PET/CT, oncologie, medicină nucleară, imagistică medicală, pneumologie şi hematologie.
Cu toate că simpozionul se axează în principal pe prezentările ştiinţifice ale invitaţilor, discuţii medicale şi dezbateri, în cadrul conferinţei de ieri, dr. Oreste Straciuc, directorul medical al centrului PET/CT din Oradea, a ţinut să amintească de lipsa unui sprijin financiar din partea CNAS, pentru acest tip de investigaţii. În România, anual, se înregistrează aproximativ 75.000 de cazuri noi de cancer, numărul acestora aflându-se în continuă creştere. Până în prezent, examinarea PET/CT reprezintă cel mai modern instrument în diagnosticarea cancerului, comparativ cu metodele clasice de imagistică medicală. Dacă în Budapesta sunt efectuate, anual, peste 10.000 de investigaţii PET/CT, în Oradea numărul lor nu depăşeste 900.
Problema este cu atât mai gravă, cu cât bolnavii de cancer sunt obligaţi să plătească pentru această examinare peste 4.000 de lei, în timp ce, în ţările vecine, aceste cheltuieli sunt asigurate de casele de asigurări de sănătate. "Încă de la deschiderea centrului, s-a sperat că pacienţii vor beneficia de finanţare din partea CAS. Din păcate, promisiunile au rămas doar în acest stadiu, iar statul nu susţine financiar pacienţii diagnosticaţi cu această cruntă boală. Din cauza asta există pericolul ca, în lipsa suportului financiar, probabil, activitatea PET/CT din ţară să fie sistată", afirmă dr. Straciuc.
Managerul centrului, dr. Tombor Balint, recunoaşte situaţia în care se află unitatea medicală, însă mai spune că nu nu va ceda în faţa Ministerului Sănătăţii şi a CNAS, până când acestea vor aloca fonduri pentru cel puţin 2.000-3.000 de investigaţii PET/CT, pe an, mai ales că în România cea mai mare frecvenţă a mortalităţii este provocată de afecţiunile oncologice.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.