Kefirul - benefic pentru sănătate
Kefirul (cunoscut şi sub numele de kefirs) este o băutură din lapte fermentat, care îşi are originea în regiunea Caucaz. Este preparat prin introducerea granulelor de kefir în lapte de vacă, capră sau oaie.
În zilele noastre, kefirul devine din ce în ce mai apreciat datorită noilor cercetări privind foloasele pe care le aduce sănătăţii. Kefirul tradiţional este fermentat la temperatura camerei, de obicei fiind lăsat peste noapte. Datorită fermentării lactozei rezultă o băutură acrişoară, carbogazoasă şi uşor alcoolică, cu o consistenţă asemănătoare iaurtului diluat. Există tipuri de kefir care se dezvoltă şi în alte lichide. Ele pot fi diferite de kefir şi prin aspect şi prin componenţa microbiană. Kefirul de apă se dezvoltă în apă cu zahăr (uneori se adaugă fructe uscate cum ar fi smochinele şi zeama de lămâie), sunt lăsate o zi sau mai mult la temperatura camerei. Cum se face kefirul. Pentru a prepara kefir tradiţional este nevoie de granule de kefir care sunt o comunitate cu aspect gelatinos formată din bacterii şi ciuperci. Granulele de kefir pot fi cumpărate sau donate de către alte persoane care cresc kefir. Ele au o nuanţă între alb şi galben şi sunt de obicei de mărimea unei nuci, însă pot fi şi mici cât un bob de orez. Kefirul previne mutaţiile genetice şi are proprietăţi antioxidante. Se poate schimba conţinutul nutritiv prin simpla fermentare pentru perioade de timp mai scurte sau mai lungi. Ambele etape aduc diferite beneficii sănătăţii. În timp ce unele persoane prefera sa bea kefirul simplu, mulţi îl consideră prea acru şi preferă să adauge fructe, miere, sirop de arţar sau alte arome şi îndulcitori. Puteţi să-l amestecaţi şi cu fructe îngheţate (banane, căpşuni, afine sau altele) cu ajutorul unui mixer.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.