La Drăgăneşti se-ngroaşă gluma - A stat Salmonella cu nuntaşii la masă?!
De la bal au ajuns, la propriu, la spital. Alte 32 de persoane care au participat la nunta cu bucluc de la Drăgăneşti au ajuns, în cursul zilei de luni, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal "Episcop Nicolae Popoviciu", cu toxiinfecţie alimentară. Dintre acestea, 24 au fost trimise la Oradea, deoarece la Beiuş nu mai existau paturi libere pentru a putea fi internaţi. În cursul zilei de ieri, alte şapte persoane au venit de bună voie la Oradea, fiind internate la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului de Pneumoftiziologie.
Nouă femei şi patru bărbaţi din Chişcău, care au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o nuntă desfăşurată în Căminul Cultural din Drăgăneşti, au mers duminică dimineaţa direct la spitalul din Beiuş, fiind internaţi cu diagnosticul de enterocolită. Directorul medical al unităţii, dr. Petru Dărău, a declarat că pacienţii, cu vârste cuprinse între 16 şi 41 de ani, aveau febră, scaune diareice, vărsături şi lipotimie, fiind stabilizaţi până luni dimineaţă.
Cele 32 de persoane internate în cursul zilei de luni au vârste cuprinse între 10 şi 46 de ani, cu toţii acuzând febră, greaţă, dureri de cap şi de stomac. Pentru că numărul de paturi din Secţia de Boli Infecţioase a spitalului beiuşean a fost insuficient, 24 de bolnavi, cu vârste între 11 şi 46 de ani, au fost transportaţi cu ambulanţele la Oradea, la Beiuş rămânând internate 21 de persoane, 10 bărbaţi şi 11 femei. În cursul dimineţii de ieri toţi nuntaşii internaţi la unitatea spitalicească din urbea de pe Crişul Negru erau stabilizaţi, doar trei mai prezentând stări febrile.
Cele şapte persoane care s-au prezentat de bună voie la Oradea manifestau aceeaşi stare cu restul îmbolnăviţilor, fiind internaţi pentru analize şi tratament.
Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor a declarat că este posibil ca nuntaşii să fie infestaţi cu salmonella, precizând că analizele de laborator vor fi gata abia în această dimineaţă. "Noi bănuim că este vorba de o infectare cu salmonella, aşa cum se întâmplă de obicei în aceste situaţii", a spus Marius Pîrcioagă.
Inspectorii DSP şi cei ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor au făcut cercetări la faţa locului, reieşind că mâncărurile servite la nuntă au fost preparate în gospodării, unele dintre ele chiar cu două zile înaintea nunţii. Inspectorii pentru siguranţa alimentelor bănuiesc că felurile servite drept aperitiv stau la baza infestării.
Conducerile celor două instituţii implicate care investighează cauzele îmbolnăvirii în masă a nuntaşilor ţine să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolele la care se expun persoanele care "fac nunţi la corturi sau în cămine culturale, mai ales în perioade de caniculă, când alimentele se alterează repede". Populaţia este sfătuită să organizeze mese festive doar în unităţile de alimentaţie publică autorizate, unde există control asupra provenienţei materiilor prime şi asupra stării de sănătate a personalului care participă la prepararea mâncărurilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.