Serviciul de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Județean are, începând de joi, 3 decembrie, un Computer Tomograf (CT) ultraperformant de ultimă generație și un aparat de neuronavigație capabil să întocmească o hartă detaliată a creierului și să ajute la extirparea unor tumori imposibil de identificat cu ochiul liber.

Cele două aparate au fost achiziționate pe fonduri europene,prin sprijinul financiar acordat pentru combaterea Covid-19. Managerul Gheorghe Carp a subliniat că CT-ul de 132 slice-uri înlocuiește un aparat de 32 de slice-uri vechi de 5 ani.

„Zestrea Spitalului Județean din Oradea s-a întregit cu două aparate ultraperformante de ultimă generație, un CT de 132 de slice-uri și, la nivelul neurochirurgiei, o instalație de neuronavigație care ușurează foarte mult operațiile pe creier, fiind practic un GPS pentru neurochirurg, scurtând intervenția și mărind foarte mult gradul de precizie. Aparatul de neuronavigație a fost achiziționat pe fonduri de la Ministerul Sănătății și de la Primăria Oradea, costul acestui aparat a fost de 520 de mii de euro, iar computerul tomograf a fost achiziționat, în urma unui proiect derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), cu 600 de mii de euro. Acest aparat a fost achiziționat și pus la dispoziția spitalului în timp record, iar de astăzi (n.r. ieri) el poate să lucreze la capacitate maximă, completând celelalte două aparate CT aflate în folosința Spitalului Județean”, a declarat Gheorghe Carp, care a mai adăugat că noile aparate fac din Spitalul Județean unul dintre cele mai dotate din nord-vestul țării.

Tomografia computerizată este o procedură de diagnosticare specifică imagisticii medicale, ce folosește o combinație între tehnologia razelor X și un computer specializat pentru a genera imagini ale organelor, oaselor și celorlalte țesuturi.

Aparatul de neuronavigație este asemenea unui GPS, care, în loc de harta drumurilor, folosește o hartă a creierului pacientului. Instrumentele chirurgului sunt detectate de aparat și poziția lor este în permanență monitorizată și indicată pe ecran cu o precizie mult mai mare decât cea a vehiculului pe o șosea. Cu ajutorul noului aparat, în cazul operațiilor, inciziile vor fi mai mici, vindecarea mai rapidă, iar monitorizarea mult mai precisă: aparatul știe cât au avansat instrumentele în interiorul creierului, cât a eliminat din tumori și are mijloace de avertisment în cazul în care sunt în apropiere zone cruciale sau vase de sânge. Mai mult, dacă unele tumori nu pot fi identificate prin mijloacele care deja există, având aceleași culori ca țesuturile sănătoase, aparatul de neuronavigație le recunoaște.