La uşa salariaţilor aflaţi în concediu medical - Reprezentanţii angajatorului sună întotdeauna de două ori
Gata cu bolnavii închipuiţi. De la începutul acestei săptămâni se aplică noul sistem de acordare a concediilor medicale. Astfel, bihorenii care primesc zile libere pe caz de boală pot fi verificaţi la domiciliu de reprezentanţi ai angajatorilor, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai poliţiei, iar dacă nu vor fi găsiţi acasă, aceştia nu vor mai primi indemnizaţia de asigurări sociale aferentă concediului.
Potrivit informaţiilor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, faţă de 14 zile, câte erau prevăzute până acum. De asemenea, odată cu noul ordin a fost modificat şi numărul maxim de zile cumulate ale concediilor medicale, de la 45 de zile la 30 de zile calendaristice în ultimul an. Dacă în anul 2008, la nivelul judeţului Bihor au fost înregistrate 123.684 de concedii medicale, pe parcursul anului trecut numărul acestora a scăzut la 114.185. Aproximativ 70% din acestea au fost eliberate de medicii de familie, iar cele mai frecvente diagnostice date au fost infecţii acute ale căilor respiratorii, bronşită, faringită, spondiloză, hipertensiune arterială sau colecistită. Lista persoanelor angajate aflate în imposibilitatea de a munci va fi transmisă de către angajatori la CAS Bihor, în termen de şase zile de la apariţia afecţiunii, cu precizarea numelui medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează. "Controlul vizează verificarea respectării obligaţiilor prevăzute în convenţiile încheiate de către medicii prescriptori cu casa de asigurări. Pacientul va completa o declaraţie pe proprie răspundere, prin care se obligă să indice adresa de reşedinţă pe toată perioada concediului, să fie prezent la adresa indicată şi să poată fi vizitat", a explicat Oana Ungur, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor. De asemenea, noul sistem creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 de lei şi 5.000 de lei, dublu faţă decât înainte. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se poate efectua numai în intervalul orar 8,00 - 11,00, 12:00 - 17:00, 18:00 - 20:00, prilej cu care se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat. În cazul în care pacientul nu este acasă, se va sista plata concediului începând cu a doua zi, iar pentru cei care refuză, plata indemnizaţiei încetează în ziua în care s-a constatat faptul. Angajatorii vor face verificările din uşa casei, fără să aibă voie să pătrundă în locuinţa celor verificaţi, iar poliţia şi reprezentanţii CAS vor fi prezenţi doar la solicitarea angajatorului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.